Снимка: БГНЕС
fallback

"Чернобил от коронавирус" - така властите в Калифорния описват ситуацията в затвора "Сан Куентин".

В най-старият затвор на щата и единственото място, където престъпници излежават доживотни присъди, близо 1300 души се заразиха с COVID-19. Сега близо 1000 други престъпници ще бъдат изведени от там, за да се избегне и тяхното заразяване, съобщава The Washington Post.

До края на юни пет от престъпниците, осъдени на доживотен затвор, умират от COVID-19. Една трета от всички хора, излежаващи присъди в "Сан Куентин", са заразени.

"Кулата гори и е изключително опасно да се намираш там точно сега", казва доктор Питър Чин-Хонг пред NBC на 2 юли. Именно той заявява, че ситуацията в затвора е като "Чернобил от коронавирус".

Заразата в затвора пламва, след като 121 престъпници, които попадат в рисковата група, са преместени от други заведения за излежаване на присъди. Така, в рамките на три седмици, "Сан Куентин", в който до този момент няма нито един случай на коронавирус, регистрира 499 случая на COVID-19.

Според The Washington Post затворниците, които са били преместени, не са били тествани добре, а губернаторът на Калифорния, Гавин Нюсъм, призна, че подобни действия въобще не е трябвало да бъдат предприемани.

Заради липсата на пространство, бедната инфраструктура и невъзможността да се практикува социална дистанция, затворите се превърнаха в огнища на коронавируса. Само в Калифорния 2600 затворници бяха заразени. Половината от тях - в "Сан Куентин".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 3 години

Ейй, няма късмет тва място ейй

16

Анонимен

преди 3 години

Щото заразата от Фукушима е демократична, заразата от Фукушима е добра.

15

Тео

преди 3 години

Ами ... в Германия 700 заразени в кланница, тук - в затвор. Какво ви говори това? Където няма хигиена, масово се използват общи тоалетни, бани и прочее този вирус вирее. Където е чисто и хигиенично - нещата са значително по-добре. Хигиена и предпазване на рисковите групи. Това е.

fallback