Снимка: БГНЕС

Преди три седмици протестите в САЩ срещу полицейското насилие започнаха. Още тогава се появи въпросът - ще се увеличат ли болните от коронавирус в страната?

Все пак масовите прояви са един от факторите за плъзване на COVID-19 сред голям брой хора. И наистина, броят на заболелите в САЩ отново се увеличи, но протестите не са в основата на това. Всъщност щатите, в които бяха организирани най-големите прояви, въобще не отбелязват скок на заразените.

Това кара някои експерти да започнат да твърдят, че правилата за социална дистанция може би не са толкова нужни, ако хората са навън и носят маски. Някои отидоха и по-далеч, предлагайки спортните събития, плажовете, басейните, площадките да бъдат напълно отворени по-рано от предвиденото. Но според други учени, да се стига до такова заключение може да е много опасно.

"Новината, че нямаме повишаване на заболелите по време на протестите е добра. Но всичко, което сме научили за този вирус сочи, че хората, които с в близост да заразен, са в потенциална опасност", казва доктор Кейт Грабовски, епидемиолог в Университета Джон Хопкинс, пред BuzzFeed.

Но какво ни показват данните? Според информацията от телефонните клетки, в градовете, в които протестите са по-мащабни, по-голямата част от населението всъщност е у дома по време на демонстрациите. Това означава, че всеки клъстер на заразата от протестите ще бъде неутрализиран от спазването на социална дистанция от останалата част на населението.

Носенето на маски и фактът, че протестите бяха на открито, също е допринесло за липсата на увеличение в случаите, смятат експертите. Но те излагат и други факти - по-голямата част от активистите са млади хора, което значи, че дори и да са се заразили, шанса да развият симптоми и да бъдат тествани за COVID-19 за да влязат в статистиката е малък. И дори и стотици хиляди да са били част от демонстрациите, техният брой е сравнително малък, сравнен с цялата популация на един град. Така че най-вероятно ще бъде трудно да се засече предаване на COVID-19 по време на протестите.

"Факт е, че ние никога няма да разберем със сигурност, защото има твърде много променливи в ситуацията“, казва Андрей Ноймер, епидемиолог от Калифорнийския университет "Ървайн". Според данните от мобилните устройства на Safegraph, протестите всъщност са допринесли за по-голяма социална дистанция. Хората в по-големите градове като Тексас, Колорадо и Ървайн, където протестите не бяха толкова многолюдни, са се движели повече из града си. В градовете, където протестите са били по-мащабни изглежда хората са предпочели да останат вкъщи, за да избегнат сблъсъците между полицията и активистите.

В някои градове пък бяха организирани места, където хората от протестите можеха да се тестват. Данните и от тях показват, че предаването на COVID-19 по време на шествията е било минимално. В Сиатъл по-малко от 1% от тестваните се оказват заразени, в Бостън протестиращите с COVID-19 са 2,5%, а в Минеаполис, където започна всичко - 1,8% от пробите са положителни.

И все пак експертите предупреждават, че събирането на големи групи от хора на едно място е опасно, заради така наречените "супер разпространители", които могат да заразят огромно количество хора наведнъж. Те стоят и в основата на завръщането на вируса в Южна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase