Снимка: БГНЕС

Когато една нация страда тежко, важни съобщения не са достигнали до нея или са направени грешки, тогава идва времето Първата дама да се намеси. Често смятана като "по-човешката страна" на президентската администрация, Лявото крило, подкрепено от глобалната платформа на Първата дама, се използва от десетилетия за подпомагане стратегиите на Западното крило или да продължи политиката на президента.

Първата дама може дори да потуши вражди и разриви в отношенията на цели държави. И все пак, въпреки хаотичното начало на 2020 г. за Америка, Мелания Тръмп успя да запази своята рутина на относителна поверителност. Единственото, което тя направи, бе да публикува кратък призив за мир в социалните мрежи.

Мелания така и не се появи на публично място по време на протестите, ако не се брои нейното посещение заедно с Тръмп на църквата Свети Йоан Павел II, където двойката си направи снимка, докато протестиращите бяха обстрелвани с гумени куршуми и сълзотворен газ.

Камерите уловиха президента, който я подкани да се усмихне малко, а тя го послуша с не особено голямо желание. Освен това тя е присъствала на две срещи, които се провеждат  - за подготовката на страната в случай на ураган и сесия с преподаватели за практиките за емоционално обучение в образование.

Защо платформата на Първата дама е толкова значима?

Действията на Първата дама помагат да се разшири програмата на администрацията на президента. През 1989 година Барбара Буш използва вниманието, насочено към нея, за да предаде посланието, че обществото не трябва да се отнася с хората със СПИН все едно са прокажени. Тя позира за снимки, прегръщайки бебе, болно от СПИН, предавайки посланието за съпричасност и доброта. По онова време СПИН все още  е непозната и плашеща болест за обществото, но тази снимка помага да се премахне стигмата около заразените с ХИВ/СПИН.

Мишел Обама пък пътува от Вашингтон до Чикаго, за да присъства на погребението на Хадия Пендълтън, момиче, убито с огнестрелно оръжие, припомнят от CNN. Тя бе сама, без Барак Обама, а по този начин предаде посланието, че прекалено много животи са загубени заради безсмислените закони за оръжията в САЩ. 

"Хадия Пендълтън бе мен и аз съм тя", заяви Обама, създавайки лична връзка с жертвата и разказвайки за годините, в които самата тя е живяла в Чикаго.

След урагана Катрина Лора Буш трябва да се справи както с човешката трагедия, така и с хаоса, оставен от съпруга й Джордж Буш през 2005 г. Президентът е критикуван жестоко за това, че не се справя добре с овладяването на кризата след урагана, за това той оставя всичко в ръцете на Лора. Тя посещава Ню Орлиънс 26 пъти, напълно сама, и уверява гражданите, че съпругът й няма да ги забрави и ще им помогне да се справят с последиците от ужаса Катрина.

А Мелания Тръмп дори не се е и срещнала с жертвите на коронавируса, месеци след като бе открит първият случай в САЩ. А COVID-19 дори не е единственото нещо, което мъчи Америка сега. Във всички щати бяха организирани протести срещу полицейското насилие и расизма. Красавицата обаче не коментира и това.

Разликите между Тръмп и Клаудия Тейлър "Лейди Бърд" Джонсън

Може би няма по-голяма противоположност на Мелания от Клаудия Тейлър Джонсън, по-позната като Лейди Бърд. Докато Америка предприема ключови стъпки за десегрегация на страната с приемането на Закона за гражданските права на президента Линдън Джонсън от 1964 г., Лейди Бърд знае, че би могла да използва ролята си на Първа дама, за да се намеси и да успокои страната, бореща се с промените. За разлика от Мелания Тръмп, Джонсън решава да го направи лично, тъй като знае, че силата на гласа й на юг ще още по-въздействаща от изпращане на писма и появи редом до президента.

През октомври 1964 г. Лейди Бърд Джонсън започва самостоятелна обиколка с персонализиран влак със специален кабус, обшит с раирана тента и гигантски знак "Лейди Бърд Спешъл". Тя посещава осем щата в рамките на четири дни. Прави 47 спирки и изказвания по пътя. Югът бе място, което Лейди Бърд познаваше най-добре, тъй като е израснала в Източен Тексас и прекара време в Алабама със семейство си. Когато президентът приема Закона за гражданските права, Югът е силно въвлечен в промените. Там има гняв и безсилие.

"Лейди Бърд Джонсън постави живота си на карта през 1964 г., ставайки първата първа дама, която провежда кампания без съпруга си, казва Кейт Андерсен Броуер, автор на "Екипът на петте: Клубът на президентите в ерата на Тръмп". -  Законът за гражданските права вбеси избирателите. Лейди Бърд беше южнячка и говореше техния език. Срещу нея имаше смъртни заплахи, но все пак продължаваше."

Срещу Клаудия Тейлър Джонсън има заплахи за бомби и протестиращи, държащи табели с надпис: "Черна птица! Върни се вкъщи!". На всяка спирка има хиляди привърженици, които искат да видят 51-годишната Лейди Бърд и да чуят южняшкия й акцент. Но заедно с тях има и опозиция.

Как историята ще запомни Мелания Тръмп?

Според професор Марк Ъпдегроув, историк и изпълнителен директор на Фондация LBJ, "Джонсън е напълно наясно в какво се забърква, влизайки в тази буря". Най-голямото й притеснение било за влакът на Тайните служби, който пътувал малко преди нейният. Тя знаела, че ако някой наистина е сложил експлозиви, тези мъже ще загинат заради нея.

"Това й тежеше на съвестта", казва Ъпдегроув. Но Джонсън осъзнава, че нацията има нужда от успокоение. Това й помага да продължи напред. А самата Лейди Бърд била вдъхновена от друга Първа Дама - Елионор Рузвелт.

"Тя я изучаваше, гледаше как Елионор е буквално "краката" на своя съпруг, когато той има нужда от нея и как оставя нещо след себе си. Тя беше там за да му помогне да разшири стратегията си, да изпълнява ролята на посланик. Това бе и методът, по който Лейди Бърд подходи, когато дойде и нейният ред да бъде Първа дама", обяснява Ъпдегроув.

Все още е рано да се каже, как историята ще запомни Мелания Тръмп. Но от това, което виждаме досега, тя не използва платформата си за изява, за да подтикне промяна, дори и милиони американци изпитват объркване и смут. Тя за пореден път доказа, че се затруднява да изпълни най-важната роля на Първата дама - да обединява и утешава народа по време на криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase