Снимка: БГНЕС

Международният наказателен съд (МНС) отхвърли решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи санкции срещу всяко официално разследване на американски войски заради предполагаеми военни престъпления в Афганистан, съобщава БГНЕС.

Съдът заяви, че неговият председател Куон „отхвърля мерките, предприети срещу МНС", наричайки ги "безпрецедентни" и заяви, че "подкопават общото ни начинание съдът да се бори с безнаказаността и да гарантира отговорност за масовите зверства".

По-рано на обвиненията на САЩ към МНС в предубедени разследвания и корупция реагира и ЕС. Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел каза:

"Европейският съюз трябва да проучи подписания от американския президент Доналд Тръмп указ за санкции срещу лица, свързани с разследвания на Международния наказателен съд (МНС) срещу американските военни и други служители, но този въпрос е притеснителен".

"Този въпрос предизвиква безпокойство", заяви още Борел.

Той добави, че ЕС подкрепя Международния наказателен съд, "който разглежда най-тежките престъпления срещу човечеството" и че решението на САЩ трябва да се проучи.

ООН също е загрижена за възможно въвеждане на американски санкции срещу членове на Международния наказателен съд, заяви представител на генералния секретар Антониу Гитериш.

В изявление говорителката на Белия дом Кейли Макинани заяви, че МНС се опитва да провежда политически мотивирани разследвания срещу САЩ и техните съюзници като Израел и че САЩ са установили наличие на корупция и недобросъвестно изпълнение на задълженията в най-високите нива на прокуратурата на Международния наказателен съд, както и манипулиране от страна на враждебни сили на институцията, визирайки руската държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase