Снимка: БГНЕС
Правителството на САЩ планира да ускори опитите за разработване на ваксина срещу коронавируса.
 
Целта е до края на годината да се произведат 100 милиона дози, предаде "Ройтерс", позовавайки се на информация от високопоставен служител на администрацията на президента Доналд Тръмп. 
 
Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, по време на изслушване пред Конгреса обяви, че САЩ могат да имат ваксина до 12-18 месеца. 
 
Той подчерта, че през следващите четири седмици ще започне първата фаза на клинични изпитания, за да се установи един от кандидатите. От думите му стана ясно, че в момента има около 10, които са на различни етапи на развитие. 
 
Специалистът изтъкна, че разработването на ваксина е дълъг процес и изисква време. С влизане във фаза едно ще отнеме три месеца да се установи дали ваксината е безопасна. Следващата фаза ще установи дали ваксината работи. Тази фаза ще отнеме най-малко 8 месеца, тъй като никой не иска ваксината да навреди на здрави хора. 
 
През месец март германски министри реагираха гневно след публикуване на информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил на германска компания "голяма парична сума" за изключителните права на ваксина срещу коронавируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase