Снимка: БГНЕС
fallback

Коронавирусът може да повлияе неблагоприятно на сърдечната функция, установиха американски учени в проучване, публикувано в MedicalXpress.

Специалистите на Фондацията за медицинско образование и научни изследвания Майо заявиха, че при тежък ход на заболяването се наблюдава намаляване на сърдечната функция. При някои пациенти тези промени са резултат от възпалителна реакция, докато при други се появяват поради появата на огнище на COVID-19 в сърдечния мускул, съобщава БГНЕС.

Oще по темата

Според изследователите, заразените имат два проблема, свързани с работата на сърдечно-съдовата система: сърдечна недостатъчност и аритмия, които могат да бъдат причинени от странични ефекти на лекарства, приети за лечение на коронавирусната инфекция.

Независимо от това, учените все още не са успели да установят точни данни дали такива лекарства могат да имат отрицателен ефект върху работата на сърцето и препоръчват на пациентите да продължат да използват лекарството, освен ако лекарят не е дал други инструкции.

Пандемията на коронавирус COVID-19 се е разпространила в почти целия свят. Според Световната здравна организация над 1,2 милиона души са се заразили, повече от 72 000 са починали. Лидерите по брой случаи на заразяване са САЩ, Испания и Италия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 4 години

Пак ми се говорят неща които са ясни - естествено хора които имат сърдечни проблеми са в най - застрашената група. И най - обикновен грип да е той атакува целия организъм и ако сърцето ти е слабо изобщо няма да издържи. Стига са обяснявали очевадни неща, да вземат да намерят лекарство най - сетне. Защо никой не говори за важното? Защото там за съжаление не се случва нищо. Стигам до този трагичен извод. Обаче някой трябва да направи нещо по въпроса. Иначе...

24

Анонимен

преди 4 години

хлорохинът удължава QT-интервала, както и азитромицина. Така че хора,които имат такъв проблем, трябва да ги взимат с много повишено внимание. Това се установява лесно от ЕКГ, но все пак трябва доктор да го види. Освен това, всяко нещо, което удря белия дроб, удря и сърцето. Защото то трябва да работи повече. Ако обаче и самият вирус удря сърцето независимо, направо не е истина.

23

Анонимен

преди 4 години

ами - нормално, като всеки вирус и този "атакува" там, където ти е слабото място. За някой е сърцето, за други дробовете, за трети е стомаха.

fallback