Снимка: БГНЕС

В американския щат Айова се провеждат предварителните избори, с които ще се реши кой да бъде кандидатът на Демократическата партия на предстоящите президентски избори в САЩ. Технически проблеми обаче бавят обявяването на резултатите, пише BBC.

Още по темата

Демократическата партия заяви, че очаква да има готови данни по-късно днес.

Гласоподавателите вчера се отправиха към над 1600 училища, библиотеки и църкви, за да дадат своя глас.

Въпреки липсата на официални данни няколко кандидати вече се хвалят, че печелят.

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс заяви, че води на предварителия вот в Айова, позовавайки се на паралелно преброяване, което го поставя пред Пийт Бутиджидж, бившият кмет на Саут Бенд, Индиада.

По-рано Пийт Бутиджидж заяви пред своите привърженици, че "според всички индикации" кампанията му  ще продължи към следващите първични избори в Ню Хемпшър "победоносно".

Байдън междувременно побърза да осъди забавянето на резултатите и настоя, че има "значителни недостатъци" в системата за съобщаване.

Изборите в Айова са по-особено. Жителите на щата се събират и обсъждат кой трябва да бъде номиниран от партията, която подкрепят. Резултатите се изпращат на щатското ръководство, което изчислява според получените от общите събрания данни по колко делегати получава всеки кандидат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase