fallback

هذا ما قد تبدو عليه دولة فلسطين المستقبلية بعاصمة في أجزاء من القدس الشرقية. pic.twitter.com/CFuYwwjSso

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 28, 2020

 

 

Един от ключовите моменти от „сделката на века“, представена на 28 януари от президента на САЩ Доналд Тръмп, беше картата на границите между Израел и Палестина.

„Така може да изглежда бъдещата държава Палестина със столица в части от Източен Йерусалим“, написа американският президент Тръмп в туита с картата.

Предлага се Палестина да бъде съединена с две магистрали с граничните пунктове с Йордания. Западният бряг на река Йордан ще бъде отделен от Йордания с полоса, част от Израел. Освен това Ивицата Газа ще бъде съществено разширена, към нея ще се добавят два големи района по продължение на египетската граница. Представената от Тръмп карта представя сирийските Голански възвишения като територия на Израел.

Картата представя основните идеи на плана – размяна на територии, подземен тунел между Ивицата Газа и Западния бряг, създаване на промишлени и хайтек зони.

Оцветените в кафяво зони на картата са Израел, а зоните в зелено – териториите на бъдещата палестинска държава.

Непрекъснатите линии в центъра на картата представляват териториалната неразривност, която палестинците ще получат в района на Тулкарем, Рамала, Йерихон и Хеброн На юг от Западния бряг на река Йордан ще бъде построен прав тунел към Ивицата Газа. По него ще преминава скоростна железопътна линия.

Oще по темата

Съгласно картата цялата долина на река Йордан и северната част на крайбрежието на Мъртво море остават под израелски контрол.

Планът предвижда Йерусалим да остане неделим.

В Палестина ще останат 15 изолирани израелски анклава.

Зеленото място южно от Ивицата Газа, в сърцето на израелската територия е зона на хайтек и зелената индустрия. Това е компенсация, която ще бъде дадена на палестинците. Става дума за размяна на територии, за каквато нееднократно се говореше в рамките на други мирни планове, пише Newsru.com.

Като цяло планът на американската администрация за урегулиране на ситуацията в Близкия изток предвижда съвместно съществуване на държавите Израел и Палестина, запазване на Йерусалим като неделима столица на Израел и запазване на статуквото на Храмовия хълм със свободен достъп на представители на всички религии до него.

Планът предвижда също така разоръжаване на палестинската групировка Хамас, която контролира Ивицата Газа, както и създаване на напълно демилитаризирана палестинска държава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

БГ

преди 4 години

Божият народ ,на чий бог.

73

Истина

преди 4 години

До Justice Defender Да наистина единственото което заслужават ислямските арабски терористични групи обединени в противозаконния антсиемитски съюз Палестинска автономия теторитична групи като Хисзбула Хамас и ИДИЛ вършеши само престъпления срещу човечеатвот, мира и правосъдието заслужават само съд експулсиране и затвор, но в Арабски д-ви. тк са араби,а палестински народ няма,само се крият зад измамно име палестинци, както е римското име на родната земя на Израел,за да я ограбят и окупират и затр

72

Анонимен

преди 4 години

Джими Картър срина плана на Тръмп за решаване на въпроса с Израел и Палестина

fallback