Снимка: БГНЕС

Подходът на американския президент Доналд Тръмп към външната политика ще подсили влиянието на Китай и ще навреди на Америка, заяви американският икономист Нуриел Рубини, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.


В интервю Рубини посочи, че правителството в Пекин вероятно иска Тръмп да спечели втори мандат, защото подобен резултат ще остави САЩ по-изолирани на световната политическа сцена.

"Той (Тръмп) е напът да навреди на американските съюзници по света и установената сила на САЩ", коментира Рубини, професор в Нюйоркския университет. Според него Тръмп ще направи Китай отново велик.

Очаква се по-късно днес САЩ да подпишат търговско споразумение с Китай, което оставя в сила значителна част от митата и за пръв път позволява на Вашингтон да наказва Пекин, ако не успее да изпълни обещанията си, свързани с валутата на страната, интелектуалната собственост и търговския баланс. Първата фаза от сделката обаче не адресира китайските индустриални субсидии и държавните компании, оставяйки тези въпроси обект на бъдещи фази от споразумението.

Още по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase