Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ се очаква да гласува днес за изпращане в Сената на обвинението за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Той е обвинен в превишаване на правомощията си и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Вотът е от историческо значение, защото той дава начало на същинския процес, който може да доведе до отстраняването на Тръмп от поста, предаде БНР.

Oще по темата

Това ще е третият такъв процес срещу американски президент.

На процедурата по импийчмънт бе даден ход преди около четири седмици, след като Камарата на представителите гласува обвинения в това, че Тръмп е оказал натиск на Украйна за политически облаги.

След гласуването се очаква председателят на доминираната от демократите Камара на представителите Нанси Пелоси да изпрати обвиненията в Сената - процес, който бе забавен и това породи напрежение между двете камари.

В този период демократите се опитваха да осигурят явяване на нови свидетели по време на процеса в доминирания от републиканците Сенат, но така и не получиха уверения.

Президентът Тръмп настоява, че не е прекрачвал законите и нарича процеса “лов на вещици“.

Междувременно в навечерието на вота демократите разпространиха куп документация от разследването в опит да представят контекста на случващото се.

По време на гласуването днес ще бъдат назначени и законодатели, които ще са в ролята на прокурори.

След гласуването тези отговорни лица ще се включат в церемониална процесия по пренасяне на обвиненията от Камарата на представителите в Сената.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 4 години

Иронията е че до преди терористичния акт срещу Солеймани нямаха никакви реални основания за импйчмънт и цяларта работа беше пълен фарс. Обаче нарочно бевех внасянето на импийчъмнта в сената за да го използват за изнудване. И демокртите и републиканците искат война с Иран и го заплашваха че ще гласуват за импийчмънт ако не ги нападне. Сега след като извърши терористичен акт срещу Солеймани това е истинско престъпление за което би трябвало да бъде отстранен но няма да го махнат.

6

Анонимен

преди 4 години

До Скептик"постави килъри на мястото й"Само на приказки. Иначе не смее да я барне. Най-вероятно и той и Клинтън са били клиенти на Епщайн и затова си пазят гърбовете.

5

Скептик

преди 4 години

Тръмп ми беше симпатичен защото постави килъри на мястото й. Но откак жена му се обряза не е същият човек.

fallback