Снимка: Reuters
fallback

Американският държавен секретар Майк Помпейо обвини иранските власти, че прибягват до насилие и цензура, за да попречат на хората да почетат паметта на убитите при репресиите над протестите в Иран в средата на ноември, предаде Франс прес.

Oще по темата

"Иранският народ има правото да оплаче 1500-те жертви, убити при протестите в Иран", написа Помпейо в Туитър, обвинявайки пряко иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей.

Досега САЩ съобщаваха за над 1000 убити и хиляди ранени при репресиите над протестното движение срещу повишаването на цените на бензина, избухнало в средата на ноември в множество ирански градове, пише БТА.

Помпейо цитира данни за повече жертви, огласени от някои медии и от организацията на иранската опозиция в изгнание "Муджахидини на народа", но Държавният департамент не пожела да каже нещо повече в отговор на запитване на АФП.

Техеран не огласи публично свои окончателни данни. Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" при репресиите са убити над 300 души.

"Режимът се страхува от собствените си граждани и за пореден път прибягна до насилие и прекъсване на интернет", заяви Държавният департамент.

Иранската осведомителна агенция Илна съобщи, че достъпът до интернет наистина е бил прекъснат в сряда в много ирански провинции, преди в социалните мрежи да започнат възпоменания, месец след протестите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Русофил

преди 4 години

А Белите Каски и сие с централа базирана в Лондон какво какзват по въпроса?

16

Анонимен

преди 4 години

Цветнате революция в Иран няма да мине...............казвах го още преди години!!

15

Анонимен

преди 4 години

Достъпът до интернет наистина е бил прекъснат в сряда в много ирански провинции, за да се предотврати избухването и ескалирането на цветна революция. Знаят си работата. Пропаднаха паричките на организаторите. Виж как плачат.

fallback