Снимка: Reuters, архив

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че ако САЩ и Китай не успеят да разрешат търговската войа помежду си, тя може да прерасне в истински военен конфликт, предава AFP.

Трезвите забележки на Кисинджър, който играе важна роля за нормализиране на дипломатическите отношения между Вашингтон и Пекин, дойдоха на конференция в Пекин относно бъдещето на двата икономически гиганта.

"Ако се допусне конфликтът да протича неограничено, резултатът може да бъде дори по-лош, отколкото беше в Европа", заяви той пред форума на Bloomberg New Economy, цитиран от "Фокус".

"Първата световна война избухна заради относително малка криза... а днес оръжията са по-мощни", заяви бившият държавен секретар.

Още по темата

Китай и САЩ водят търговски конфликт от 18 месеца, като двете страни не успяват да постигнат споразумение въпреки проведените редица преговори. Освен това нараства напрежението на дипломатическия фронт.

Пекин критикува яростно Вашингтон заради военноморските операции на САЩ в Южнокитайско море, а американците Китай за предполагаемите масови задържани на уйгури в Синцзян-уйгурския автономен окръг на Китай. Последно Конгресът на САЩ се обяви в подкрепа на протестите срещу китайските власти в Хонконг.

"Китай е голяма икономика. Такава сме и ние", заяви Кисинджър. "И заради това сме обречени да се сблъскваме по целия свят".

96-годишният изтъкнат дипломат посочи, че по време на Студената война основният приоритет за САЩ и Съветския съюз е бил да намалят количеството на ядреното оръжие. Но заради това, че конфликтите между САЩ и Китай винаги са били "пасивни", той предупреди, че няма рамка, според която Вашингтон да се договаря с Пекин, като с "военна сила". Ако двете страни продължат да виждат "всеки проблем по света под ъгъла на конфликта" помежду им, това може да е "опасно за човечеството", заяви Кисинджър.

По неговите думи, търговските преговори са просто "заместител" на по-съществени разговори за конфликтите между двете държави, включително напрежението около Хонконг.

На въпроса дали вълненията в полуавтономния регион на Китай могат да се превърнат в "епицентъра" за нова Студена война, Кисинджър отговори, че се надява "силно емоционалният" въпрос да бъде "уреден чрез преговори".

"Грешна посока"

Държавният секретар на бившия президент Ричард Никсън тайно лети в Пекин през 1971 г., за да започне преговори за нови отношения между САЩ и комунистическия Китай.

Кисинджър все още е уважаван от висшите китайски служителили, които му разпъват червения килим, когато посещава Пекин. Той проведе среща с президента Си Дзинпин в китайската столица през ноември миналата година.

На по-късна сесия във форума бившият министър на финансите на САЩ Хенри Полсън заяви, че вярва, че САЩ и Китай "сега са се насочили в грешна посока".

Той предупреди за нарастващите бариери пред визите и движението на хора, ограниченията в търговията и технологиите и че продължаващото икономическо напрежение ще "остави нашите страни и целия свят по-зле".

"Когато дойде следващата криза и тя ще дойде, защото идват финансови кризи, ще съжаляваме ,много, ако двете най-големи икономики в света нямат механизми за сътрудничество", заяви Полсън, който беше министър на финансите при бившия президент Джордж Буш-младши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase