Снимка: Twitter

Какво кара мигрантите, които искат да преминат границата между Мексико и САЩ да го направят по опасния начин? Навярно условията в лагерите за задържане, в които могат да попаднат, ако бъдат прибрани от Американския граничен патрул.

Още по темата

Върху условията в лагерите хвърли светлина конгресменът от декомкратите Александрия Окасио-Кортес, която бе подкрепена от своята колежка Джуди Чу.

"Когато посетихме мястото, пробвахме да пуснем чешмата, но от там не потече вода.  Една от жените ни сподели: "Казаха ни, че е ок да пием от тоалетната – водата била чиста“, разказва пред ABC News конгресменът Маделин Дийн, която отива на инспекция в лагера.

Това обаче не е единственият проблем на жените в лагера. Те са държани там в претъпкани стаи, подобни на килия на затвор. За всички тях има само една тоалетна.  Течаща вода няма – нито за пиене, нито просто да си измиеш ръцете.

"Никога няма да забравя вида на 15-те жени натъпкани в една килия и сълзите, които се стичат по лицата им, докато разказват как са разделени от децата си и не знаят колко още ще продължи това“, обяснява Чу. По думите й, някои от тези жени са държани в лагерите повече от 50 дни.

Александрия Окасио-Кортес влиза насила в някои от стаите, пълни с жени. Със себе си носи телефон, макар да е забранено и прави няколко кадъра, които демонстрират ужасните условия в лагерите.

"Една жена ни разказа, че е епилептичка, но няма достъп до лекарства. Друга описа държанието на пазачите като "психологическа престрелка“, обяснява демократката.

Децата също не са пощадени. Във видео, разпространено от Associated Press, 12-годишно момиче разказва, как всички те са "третирани лошо“, а децата са заключвани в отделни стаи ако започнат да плачат за родителите си. През двуседмичния си престой в лагера, тя и 6-годишната й сестричка спели на пода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase