Снимки: Reuters

Que Dios te bendiga (И нека Бог да ви благослови), прошепва пасторът от евангелската църква, докато предава вана, пълен с мигранти от Гватемала, на следващия водач. Той не го прави само от добро сърце и заради божията благословия, но и за една солидна пачка пари.

Гватемала е държавата, от която тръгват най-много мигранти към Америка в търсене на по-добър живот. Сред тях са Антонио и 6-годишният му син Джаспър. В една студена сутрин, преди да се качи в синия ван и да тръгне с надежда към САЩ, той коленичи пред статуята на Дева Мария и се моли.

Антонио е повярвал на един от многото пастори, които предлагат спокойно и безопасно пътуване към Америка на онези, които са готови да поемат по опасния път на север. Спокойствието, разбира се, се изразява в четене на молитви, докато мигрантите пътуват към мексиканската граница. В замяна, пасторите получават солидна сума пари.

"Църквата е невидим участник в процъфтяващия бизнес с прекарването на мигранти през граница“, казва пред The Guardian Франциско Симоне, специалист по миграцията от университета "Сан Карлос“ в Гватемала.

"Използвайки образа на пастор или свещеник е още един начин "койотите“ да набират клиенти. Хората имат доверие в тях“, обяснява специалистът. Той е обиколил 23 града в Гватемала, като в 14 от тях е открил доказателства за това, че пастори участват в нелегалният бизнес с трафика на мигранти.

Някои от тях лично придружават търсещите по-добър живот хора в първата част от пътуването им, като пасторът, който придружава Антонио и детето му. Повечето обаче служат като връзка между "койоти“ и потенциални клиенти, като казват някоя молитва между другото.

Повечето пастори, които участват в нелегалния бизнес, са от евангелистката църква. По думите на Симоне, католиците, печелещи на гърба на отчаяните хора са много по-малко.

С падането на нощта, няколко души пеят християнска песен в малка стая, собственост на евангелистката църква, а в съседство се намира Педро. Отпивайки от своето Pepsi, той търси клиенти за "койота“ за който работи.

"Ние служим като мост между хората, които искат да мигрират и онези, които са готови да им помогнат“, обяснява той. В неговата църква има още трима пастори, които помагат на мигрантите да прекосят границата. За всеки един клиент, те взимат по 250 долара. Педро прибира и допълнителни 150 долара, ако те пожелаят да се моли с тях.

Половината от населението на Гватемала е съставено от католици, но през последните 25 години, евангелистката църква е спечелила доверието на огромна част от населението. Исторически, няма причина хората в страната да вярват на друга институция, освен църквата.  А тя добре се възползва от това – вярващите са убедени, че в замяна на малко средства, ще получат здраве и богатство. За това те даряват по 10% от доходите си църквата. Според експертите, бизнес моделът е толкова успешен, че ти трябват едва 10 човека, за да започнеш да печелиш добре. Това увеличава и броя на евангелистките църкви в Гватемала, които се конкурират за клиенти.

Освен стотиците долари, които пасторите получават, за да помогнат на мигрантите и бонусите, за да се помолят с тях, те понякога се радват и на благодарствена сума пари, които хората, преминали успешно в Америка, пращат.

По думите на Симоне, дори "койотите“ използват цитати от библията и християнски притчи в своите реклами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase