Снимка: Reuters
fallback

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е изключително важно да се избягва "всякаква форма на ескалация" в Залива, предава БТА.

"Светът не може да си позволи широкомащабна конфронтация в Залива. Всеки трябва да запази железни нерви. Изключително важно е да се избягва всякаква форма на ескалация", каза Гутериш.

Oще по темата
Напрежението в региона продължава да расте след свалянето на американски дрон от Иран тази седмица. Малко след това американският президент Доналд Тръмп потвърди, че е одобрил въздушни удари по обекти на иранска територия, но се е отказал от тези планове в последния момент, заради големия брой възможни цивилни жертви.

В същото време, съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън заяви, че се очаква Вашингтон да наложи нова серия от санкции срещу Техеран в понеделник, съобщава БНР.

От Йерусалим, където се срещна с израелският премиер Бенямин Нетаняху, Болтън предупреди  Иран да не тълкува като "слабост" отменянето на американските въздуши удари върху обекти в страната.

Никой не е давал на Техеран разрешение за стрелба в Близкия изток, заяви Болтън, който е известен като един от "ястребите" в администрацията на Тръмп. Съветникът по националната сигурност подчерта за пореден път, че не може да се позволи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Междувременно иранският президент Хасан Рухани коментира, че американската агресия поставя началото на ново напрежение в региона. Той призова международните институции да реагират подобаващо.

Иран предупреди европейските държави, че ако не го защитят от американските санкции, ще ограничи още повече спазването на ядрената сделка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

ООН продължава с действията срещу Иран:Руши им икономиката от което страда всичко: здравеопазване, изхранване и т.н.В същото време им казват да не шават, защото искали да избегнат "ескалация"...И какъв е реално проблема с Иран?!Човешки права и религиозно управление ли? -Саудитска арабия са сто пъти по-големи варвари. Там тайни религиозни съдилища издават смъртни присъди с разпъване на кръст и обезглавяване.Ядрени оръжия ли?-Пакистан ги има и приютяваха Бин Ладен и хората му години.

11

Dedo

преди 4 години

Аз само да питам къф фуй го е търсил там тоя дрън и ся що Иран излизат виновни...... краварска му работа.

10

Кон Лавров

преди 4 години

оон е тумба със ***

fallback