Снимка: архив, Reuters

Американското министерство на търговията препоръча в доклад спешни стъпки за увеличаване на националното производство на стратегически полезни изкопаеми, предупреждавайки, че спиране на доставките от Китай и Русия може да причини "значителни сътресения" в американските и чуждестранни снабдителски вериги, предаде Ройтерс.

Целта е да се гарантира снабдяването на страната със стратегически полезни изкопаеми и главно редки метали, които се използват във всички електронни устройства и достъпът до които Китай заплаши да ограничи, посочва Франс прес.

"Често не си даваме сметка за тези стратегически полезни изкопаеми, но без тях съвременният живот би бил невъзможен", отбеляза министърът на търговията Уилбър Рос, обявявайки, че федералното правителство "взема безпрецедентни мерки да гарантира, че САЩ няма да се окажат с отрязан достъп до тези жизненоважни суровини".

В доклада се изброяват 35 стратегически елемента, включително уран, титан и редките метали, за снабдяването си с които САЩ са особено зависими от други страни.

Редките метали и как станаха част от войната САЩ-Китай?

Докладът напомня, че при 14 от тези 35 елемента над 50 процента от годишното потребление на САЩ се осигурява от внос. Четиринайсет от елементите в списъка "САЩ изобщо не произвеждат и зависят изцяло от внос", подчертава документът.

"САЩ са силно зависими от чуждестранни източници на стратегически полезни изкопаеми и от чуждестранни снабдителски вериги, което поражда риск от стратегическа уязвимост на икономиката и военната сфера", отбелязва министерството.

Докладът препоръчва съчетание от краткосрочни мерки, като натрупването на запаси, и дългосрочни стъпки за ускоряване на проучванията, разработване и изграждане на нови мини, както и възстановяване на националните производствено-снабдителски вериги.
Той приканва също за по-тясно сътрудничество с ключови съюзници като Япония, Австралия и Европейския съюз.

Китай произвежда около 80 процента от редките метали на планетата - група от 17 ключови за модерните технологии елемента, използвани в смартфоните, плазмените екрани, електрическите автомобили, както и в ключови оръжейни системи.

Пекин припомни тази зависимост, при това не само на САЩ, на 22 май, когато китайският президент Си Цзинпин посети завод за преработка на тези стратегически материали. Това беше деликатно предупреждение, че Китай може да блокира износа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase