Снимка: архив Reuters
fallback

Продължават дебатите за това колко струва търговската война на Китай и на САЩ, но американските представители в този дебат подценяват някои от най-големите жертви – „хванатите по средата“ страни, пише Тайлър Коуен в коментар за Bloomberg.

Настоящата търговска война прави по-трудно за много страни и много представители на бизнеса да запазят дори частична проамериканска позиция.

Oще по темата

Да вземем за пример Пакистан. Неотдавна беше съобщено, че страната е заела 6,5 млрд. долара от Китай само през тази фискална година, а Китай също така е голям строител на инфраструктура там и най-големият чуждестранен пряк инвеститор. Освен това Китай е основният поддръжник на Пакистан в съперничеството му с Индия. Такива са фактите на място.

Реалността е, че връзките между Пакистан и Китай ще бъдат силни. Пакистан няма възможност да се опълчи на Китай.

Сега да помислим за пакистанско-американските отношения. Америка е най-голямата военна сила в света, а доларът е глобалната резервна валута. САЩ, а не Китай, са водещият вносител на пакистански стоки. Същевременно Съединените щати продават оръжия в изобилие на Пакистан и неотдавна осъществиха нашествие на пакистанска територия, за да заловят Осама бин Ладен. САЩ споделят и разузнавателни данни с Пакистан и координират някои нападения с дронове, както и политиката по отношение на Афганистан. Отношенията са много сложни, изпълнени с напрежение, но отново нито една от двете страни не може просто да ги прекрати.

В тази обстановка много пакистански бизнесмени работят както с Китай, така и със САЩ. Сега президентът Доналд Тръмп по същество им казва да изберат една от двете страни. Ще правят ли бизнес с Huawei или не? Ще работят ли за отварянето на китайската икономика или не? И така нататък.

Останалата част от коментара четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 4 години

Кравистан докато се занимава да сдържа икономиката на Русия изтърва Чейниците !

14

Анонимен

преди 4 години

Само не знам - ако САЩ накажат всекиго, който търгува с Китай, американците за какво ще си харчат парите? Досега съм видял две стоки, произведени в САЩ - кленов сироп и паста за зъби. А със създаването на софтуер в САЩ се занимават по-малко от милион човека. Още нещо - който се откаже от 5 G мрежата на хуавей, автоматично ще изостане поне с 10 години от онзи, който я има.

13

Скептик

преди 4 години

Малката подробност е, че в Китай има много филиали на Японски, Корейски, Тайвански компании. От търговска война ще пострада най-много Япония, която е изнесла производства, а може би това е скритата цел да принудят Япония да инвестира отново в разорените САЩ, които вече не произвеждат нищо. Но търговската война обикновено се печели от по-големият пазар. Дори като погледнеш един Майкрософт, той използва азиатските машини за да се наложи.

fallback