Снимка: Reuters
В интернет са изтекли множество данни на потребители на социалната мрежа Facebook. Това се казва в доклад, публикуван в сряда на сайта на международната компания за защита на информацията "ЪпГард", информират Асошиейтед прес и ТАСС, цитирани от БТА.
 
Оказва се, че данните са били съхранявани неправомерно в облачен сървър на Amazon от две фирми, които преди време са разработвали приложения за Facebook.
Още по темата
Двете фирми са мексиканската "Култура Колектива" и американската "Ат дъ Пул". Информацията не е била защитена с  пароли и всеки желаещ е можел да ги получи. 
 
Мексиканската компания е запазила в базата си около 146 гигабайта данни за потребилите на Facebook, включително около 540 милиона техни коментара, също и имена на акаунти. Американската фирма пък качила в облака данните на близо 22 000 потребители на  социалната мрежа - имена, имейли, адреси и френдлисти. 
 
От "ЪпГард" съобщават, че докато базата на "Ат дъ Пул" е била премахната много бързо от открит достъп, то данните на  "Култура колектива" са били достъпни поне няколко месеца, въпреки многократните сигнали към собствениците на компанията и операторите на Amazon.
 
Това е поредния случай на проблем с изтичане на данни на потребители на Facebook. През  2018 г. стана ясно, че платформата е споделила неправомерно данните на 87 млн. потребители, главно в САЩ, с политическата консултантска фирма "Кембридж Аналитика".
 
И въпреки някои добри постижения в предотвратяването на опити за намеса в избори, Facebook не може да гарантира, че платформата й няма да бъде използвана за въздействие върху изборите за  европейски парламент през май, заяви вчера Марк Зукърбърг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase