Снимка: Facebook
България има готовност да изпълни предсрочно ангажимента си в рамките на НАТО да  отделя годишно по 2 на сто от брутния вътрешен продукт за отбрана. Това написа във фейсбук профила си  външният министър на страната Екатерина Захариева. Тя е на среща на НАТО във Вашингтон по повод 70-годишнината от създаването на Алианса. 
 
Повишаването на инвестицията в отбрана на страните-членки на НАТО е политическо желание именно на американския президент Доналд Тръмп. Към момента САЩ отделя най-много от всички държави -  3,39% от БВП, сочи последния доклад на НАТО. Договорената цел за всички е достигане на поне 2% от БВП, но засега малко държави го изпълняват. 
 
На събитието Захариева е имала среща със специалния икономически съветник на американския президент Доналд Тръмп - Питър Наваро. В разговора министър Захариева е запознала Наваро с решението на правителството да избере да започне преговори с правителството на САЩ за закупуването на 8 броя самолети F-16V Block 70. 
 
"Ще дойдат преговорни екипи от четири министерства, така че да направим добра сделка и за двете страни - ние да можем да купим най-модерния нов самолет, който се произвежда, а цената да бъде все пак коригирана" - коментира Захариева пред bTV.
 
Обсъдени са и усилията на българското правителство за енергийна диверсификация -  развитието на проекта за газов интерконектор с Гърция като част от Южния газов коридор и желанието на България да участва в проекта за терминал за втечнен природен газ в  Александруполис. Захариева е подчертала, че страната ни има амбицията да се превърне  в регионален разпределителен център чрез изграждане на газов хъб "Балкан" край Варна.
 
Екатерина Захариева добавя, че през 2018 г. България беше премахната от "Списъка за наблюдние" на Търговския представител на САЩ, относно защитата на интелектуалната собственост. Страната ни беше в него в продължение на 5 години заради неспазване на стандартите за защита на авторските права.
 
"Постигнатият резултат е сериозен успех на българските институции и силен положителен знак към чуждестранните инвеститори, както и предпоставка за засилване на интереса на американския бизнес към България. Американските компании засилват интереса си към България в технологичната сфера.
Предварителните данни за 2018 г. показват нарастване на взаимния стокообмен с близо 26% до 903,6 млн. щ. д." - пише още Захариева.
 
Пред Наваро тя е изложила и аргументите на България за започване на преговори с България
за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase