Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският президент Доналд Тръмп се обяви за това Съединените щати да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения.

Израел превзе стратегически важното плато от Сирия по време на Шестдневната война през юни 1967 г. и го анексира през 1981 година. Израелският контрол над тази територия обаче не е признат от международната общност.

"След 52 години е време Съединените щати да признаят пълния суверенитет на Израел над Голанските възвишения, които са от критично стратегическо значение и важни за сигурността на държавата Израел и регионалната стабилност!", написа в Тwitter Тръмп.

Едно такова признаване би белязало голяма промяна в политиката на САЩ седмица преди израелският премиер Бенямин Нетаняху да пристигне във Вашингтон, където е предвидено да се срещне с американския президент. Нетаняху, за когото на 9 април предстоят предсрочни парламентарни избори в Израел, призовава Съединените щати да признаят суверенитета на страната му над Голанските възвишения, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Израелският премиер приветства думите на американския президент. "Във време, когато Иран се опитва да използва Сирия като платформа, за да унищожи Израел, президентът Тръмп смело признава израелския суверенитет над Голанските възвишения. Благодаря ви, Президенте Тръмп!", написа в Тwitter Нетаняху.

Сирийското външно министерство обаче осъди и нарече "безотговорно" изявлението на американския президент Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

"Американската позиция за окупираната част от сирийските Голански възвишения ясно отразява факта, че САЩ пренебрегват международните норми и очевидно нарушават международното право", цитира Франс прес изявление на източник от министерството в Дамаск пред официалната сирийска агенция САНА.

Според сирийската дипломация позицията на САЩ открито нарушава резолюция 497 на Съвета за сигурност на ООН от 1981 г., признала за лишена от юридическа сила извършената от Израел анексия на сирийските територии, завзети през войната от 1967 г., пояснява ТАСС.

"Сирийската нация е изпълнена с още по-голяма решимост да освободи този скъпоценен къс от сирийската национална територия с всички достъпни средства", се казва в изявлението на външното министерство в Дамаск, цитирано от Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

БГ

преди 5 години

И тоя е еврейска ***.

32

Скептик

преди 5 години

В момента в който САЩ се спъздушат Голанските възвишения ще се върнат при собственика си.

31

Анонимен

преди 5 години

Квот каже Путин - това!

fallback