Снимка: БТА
fallback


Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска съюзниците да плащат повече за американските военни бази на тяхна територия, предаде Франс прес, като се позова на двама представители на Пентагона, пожелали да запазят анонимност.

Oще по темата

Единият от тях каза, че Белият дом е натоварил министерството на отбраната със задачата да изчисли сумата, която може да бъде получена от съюзниците, потвърждавайки информация на агенция Блумбърг.

Според Блумбърг Тръмп иска Германия, Япония и други страни, където САЩ имат военни бази, да платят по-голям дял от разходите, някъде около 50 процента, "за привилегията да ги приютяват". Това означава, че цената за някои държави ще се увеличи пет или дори шест пъти, предаде БТА.

Попитан за коментар по темата, Гарет Маркис, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, припомни, че американският президент "призова съюзниците от НАТО да изпълнят целта от 2 процента от БВП за своя бюджет за отбрана, което позволи 100 милиарда долара нови разходи" в тази област.

През януари Тръмп каза, че някои от съюзниците са "толкова богати че лесно биха могли да плащат цената за своята защита".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 5 години

Да бееее ....А ако утре в европа не се купи нито един iPhone, Macbook, минем на наши операционни системи и търсачки, дали няма да окапят със стотина милиарда на година?

54

81005

преди 5 години

Я, стига! Нали няма какво да ги прави всичките тия военни в САЩ - затова ги е разпратил насам-натам - да не му създават главоболия вкъщи. Тръмп трябваа да плаща за военните бази в другите страни.

53

Анонимен

преди 5 години

Истината е в едно.На Европа и трябва нейна обединена армия.А след това независима политика напълно неангажирана с тази на САЩ.Ние в Европа претендираме че сме демократи а вървим по свирката на една нацистка империя.Защо бе Юнкере с ишиаса що бе Макароне и що бе другите неолиберални фашистки сол.***.Народите на Европа не искат нито САЩ, нито Русия и последната анкета го показа, искане ние самите да сме суперсила.

fallback