Снимка: Reuters

След като Спайк Лий пое в ръцете си статуетката за най-добър адаптиран сценарий за филма си  "Черен в клана", бе време за реч.

Още по темата

Режисьорът се беше приготвил предварително, като на лист бе написал всичко това, което имаше да каже на публиката. Той не само благодари на колегите си, почете "Месецът на цветнокожите" и разказа за баба си, но и индиректно нападна президента Доналд Тръмп.

"Изборите през 2020 г. са точно зад ъгъла. Нека се мобилизираме. Нека сме на правилната страна на историята. Нека изберем любовта пред омразата. Нека направим правилното нещо", бяха заключителните думи на Спайк Лий в събота вечер.

В понеделник сутринта, Доналд Тръмп, обиден от чутото, обвини режисьора в расизъм в поредния си пост в Twitter.

"Щеше да е хубаво, ако Спайк Лий поне можеше да прочете записките си, а най-добре щеше да е да не използва записки въобще, докато напада расистки президента си, който е направил повече за афроамериканците, отколкото всеки друг преди него!", бе отговорът на Тръмп.

"Черен в клана" донесе първия "Оскар" на Спайк Лий, а макар филма да се развива през 70-те, в него са включени много препратки към съживяването на расизма и крайно дясното управление на Доналд Тръмп. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase