Снимка: RECOMPOSE
fallback

Както всичко в съвременното общество, така и начина по който тъгуваме се променя и адаптира. Начина по който се справяме с тема като смъртта също еволюира. Така например, някои болни вече избират да си отидат спокойно у дома, отколкото в болница. Все повече хора предпочитат да кремират близките си, пред това да ги погребат в студената земя. И все повече предпочитат да страдат в социалните медии, отколкото в църквата.

А сега, в щата Вашингтон са готови да легализират нов вид погребение – естествено.

Представете си – вътрешна градина, стените й имат структура на медена пита. А във всяка клетка... се разлага човешко тяло. Когато процеса приключи, близките отнасят със себе си гърне с почва, а не с пепел.

Това е един иновативен и по екологичен начин да си отидеш от този свят. Но какво всъщност представлява?

Професор Уесткот от университета в Тексас отделя години да изследва разлагането на човешките тела в различни условия. Според данните, ако имаме добра бактериална активност, на един труп му отнема близо месец да се разложи напълно и да стане едно с природата. Ако климата е по-сух, може да се мумифицира с години, а ако е по-влажен, от тялото може да останат само кости за около седмица. Но не това рядко е съдбата на един труп в съвременното общество.

За сметка на това те биват изгаряни, отделяйки тонове въглероден двуокис или пък погребвани, поглъщайки дърво, земя и други ресурси със себе си.

Но множество активисти вече се опълчват на това. "Природата много добре знае как да превръща телата ни в почва“, казва Нина Шоен, на 38 години, живееща в Сиатъл. Тя, както и голяма част от обкръжението й, търсят „по-зелени начини“ да бъдеш погребан.

"За мен е много важно, когато умра, тялото да даде на Земята, която ме е отгледала нов живот“, допълва тя. Това е и идеята на превръщането на умрелите в почва, вместо в пепел.

Във Вашингтон Катрина Спейд създава фирмата Recompose, която ако получи лиценз, ще има право да превръща труповете в почва, която близките им ще могат да използват както искат – да посадят дърво, цвете или каквото и да било растение.

"Това е ускорителен процес на естественото разлагане“, казва Нора Менкин, директор на фондацията People's Memorial.

Услугата, която Recompose предлага е да превърне тялото на умрелия в почва за 30 дни, като използва методи, които са социално приемливи. Трупът се поставя в смес от дървени стърготини и подобни разлагащи се материали, които позволяват на обичащите топлината термофилни микроби да започнат работа. Също така, останките се нагряват на 55 градуса, за да се убият всички зарази и почвата да стане безопасна за употреба.

"Имаме толкова енергия и потенциал, които са или заровени в ковчег, или изгорени, а всъщност могат да бъдат използвани за да се продължи живота“, допълва Менкин.

Подобни естествени и екологични погребения вече се практикуват на много места по света, но методите им са различни. Някои включват тялото да бъде поставено в биоразградим ковчег, други – просто да бъде покрито с парче плат.

Проблемът, който стои пред новия метод е факта, че погребването на човешки останки на държавна земя се смята за престъпление. Ако все пак някой има желание  близките му да почиват в държавна земя – трябва да търси разрешение от от властите.

Ала промяната на мисленето на хората, навежда собствениците на Recompose на мисълта, че правителството ще е склонно да легализира новия метод. Пред Pacific Standard, Катрина Спейд казва, че най-голямата й мечта е да превърне градските изоставени складове в огромни градини, където всеки може да види пътя на близките си от човек в почва и от почва в красиво растение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 5 години

Правилно!*** стават само за ТОР!

32

Анонимен

преди 5 години

"Soylent Green" (1973)Отдавна са го измислили естественото.

31

Ай сик

преди 5 години

Точно тема като за празника на Конвенцията!

fallback