Снимки: Reuters

Доктор в Калифорния се бори да си върне лиценза, след като решил да лекува четиригодишно дете с... бисквитки, пълни с канабис.

Бащата на момченцето потърсил помощ от д-р Уилям Ейделман, тъй като то страдало от биполярно разстройство и дефицит на вниманието в училище. Често учителките му се оплаквали, че то буйства и им създава проблеми.

Но д-р Ейделман не е психиатър, който може да определи, дали детето наистина има нужда от лечение. Той предписал малки дози марихуана на момченцето, която трябвало да му бъде давана от училищната сестра по време на обяд. Лекарството било скрито в бисквитките, които то получавало за десерт.

Медицинската сестра обаче сезирала органите на реда, които отнели лиценза на д-р Ейделман не защото е предписал марихуана на дете, а защото нямал правото да го прави.

Бащата на момченцето отива при доктора още през 2012 година и то с категоричната молба, детето му да не бъде лекувано с успокоителни и други подобни лекарства. Самият той, както и по-големият му син страдали от биполярно разстройство и дефицит на внимание, но когато тяхното лечение започнало, състоянието им се влошило.

Нормалните лекарства ги накарали да се чувстват като "морски свинчета".

По-късно прибегнали към марихуаната, която "ги успокоила" и най-вече променила отношението на бащата към съпругата му, тъй като преди това той изпитвал гняв към нея.

Използването на канабис за лечение е легално в Канада от 1996 година, а д-р Елделман твърди, че я е изписвал на стотици свои пациенти.

Естествено, той опровергава отнемането на лиценза и е категоричен, че ще продължи да практикува професията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase