Снимка: Reuters, архив
fallback

САЩ са готови да се съобразят с бюджетните възможности на България по отношение на евентуалната сделка за придобиване на изтребители F-16 за родните ВВС, стана ясно от специално изявление на Белия дом, цитирано на сайта на американското посолство у нас.

Oще по темата

Администрацията на президента Доналд Тръмп приветства плановете за модернизация на въоръжените сили на България и очаква нейния предстоящ избор на нов многоцелеви изтребител. САЩ остават ангажирани да работят заедно с българското правителство по определяне на окончателните параметри на потенциална продажба на F-16, така че да отговарят на бюджетните и оперативни изисквания, като едновременно с това предлагат отлични оперативни способности.

"Ние сме убедени, че F-16 Блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако F-16 Блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските ВВС ефикасно и надеждно десетилетия наред и ще им предостави възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО. Придобиването на F-16 Блок 70 ще продължи да засилва дългосрочната подкрепа и сътрудничество с ВВС на САЩ и другите натовски военновъздушни сили", посочва се в изявлението.

В него се припомня също така, че в предлагания самолет са вложени най-модерните технологии и се добавя, че САЩ очакват да продължат разговорите с правителството ни по придвижването на съответното решение.

Очаква се на днешното си заседание кабинетът да разгледа доклада на комисията, която оценяваше офертите за новите самолети и отличи тази на САЩ за нови F-16 като фаворит пред предложенията на Швеция и Италия за Gripen и Eurofighter.

Ако докладът бъде одобрен от МС, топката ще бъде прехвърлена към парламента, който трябва да разреши стартирането на преговори за закупуването на новите самолети. За проекта ще бъдат заделени 1,8 млрд. лв., с които ВВС да се сдобият с една ескадрила изтребители. От компанията производител на най-масовия изтребител F-16 Lockheed Martin пък вече обявиха, че предлагат на страната ни най-новото поколение на машината Блок 70 с пълен комплект от обслужване и въоръжение, както и готовността за оптимизиране на разходите по евентуалната сделка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Анонимен

преди 5 години

До Пилотти ли кукувицо си пилот...

110

Ludoto Lenche

преди 5 години

...palni glupusti...oshte ot zaglavieto !!!

109

Да осветлиш

преди 5 години

Заинтригуван е трудно.Последните четири поста са опит да обясня изчерпателно защо според мен този проект е мъртво роден.За да не трябва после да обяснявам кво е това в кавичките- Ф35 е пример за това как една хубава идея може да бъде опорочена от лошо планиране и разнопосочни очаквания. Освен общи цели всеки един от участниците има и национална стратегия.Самолетът е един от инструментите за изпълнението,но не може да отговори едновременно на всички изисквания поради разлика в нац. концепции.

fallback