Снимка: Reuters
fallback

Съединените американски щати започват да изтеглят войските си от Сирия. Решението е било взето след телефонен разговор между американския президент Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

"Започнахме да изтегляме американските войски, преминавайки към следващата фаза на тази кампания", отбеляза прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс в писмено изявление, предаде "Фокус".

"Победите над ИД в Сирия не означават край на глобалната антиджихадистка коалиция или на нейната кампания. Ние започнахме да връщаме американските военни у дома, тъй като преминаваме към нова фаза в тази кампания", каза още Сара Сандърс.

Тя припомни, че преди пет години ИД е била "мощна и опасна сила в Близкия изток", но сега САЩ са сложили край на халифата, обявен от групировката в териториите, които владееше.

В свой туийт от днес, американският президент Доналд Тръмп пък заяви: "Победихме ИДИЛ в Сирия – единствената причина да бъдем там по времето на моето предидентство."

"Президентът на САЩ Доналд Тръмп греши, като казва, че групировката "Ислямска държава" е била разгромена в Сирия", заяви от своя страна държавният секретар в британското министерство на отбраната Тобаяс Елуд, цитиран от Ройтерс.

Елуд реагира, че съвсем не е съгласен с това твърдение. "ИД се преобрази в други форми на екстремизъм и заплахата продължава да съществува", написа той в Туитър в отговор на Тръмп.

Reuters съобщи още, че служителите на Държавния департамент предстои да бъдат евакуирани от Сирия в рамките на 24 часа.

САЩ започва своята военна интервенция в Сирия на 23 септември 2014 г. Първите въздушни удари са срещу столицата на ИД – Ракка. Коалицията, създадена от САЩ включва Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар и Йордания. Американските ВВС използват бомбардировачи B-1 и многоцелеви изтребители F-16 и F-18. От своя страна американският флот, разположен в Персийския залив, атакува с крилати ракети "Томахоук".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

jw,'rk

преди 5 години

До АнонименНе се казва ,,кютек" а ОСМАНСКИ шамар.

40

Анонимен

преди 5 години

Нито и дума за Русия, като че ли не се били никога в Сирия.-*** не се би срещу Ислямска държава, те бомбардираха сирийската опозиция. Столицата на ИД я превзеха САЩ и кюрдите.

39

до 39

преди 5 години

Ти не си грамотен. Може ли да допуснеш такива грешки? Вероятно изговаряш думите грешно. П ъ л н а ш у ш у м и г а !

fallback