Снимка: архив, Reuters

Републиканците, които досега имаха мнозинство в Сената на американския Конгрес, го запазват и дори го разширяват, показват прогнозни резултати от вчерашните междинни избори, предаде Франс прес.

Според прогнозните резултати републиканците са успели да вземат четири места от демократите в частичните избори за Сената. Демократите трябваше да бранят 10 сенаторски места в щати, които поддържат републиканския президент Доналд Тръмп. Демократите успяха да устоят в Западна Вирджиния и в Ню Джърси, но загубиха в ключовия щат Индиана, а после и в Мисури и Северна Дакота.

Още по темата

Републиканците регистрираха ценна победа в Тексас, където Тед Круз запази мястото си въпреки милионите долари, похарчени за кампанията на неговия съперник, демократа Бето О'Рорк. Във Флорида бившият губернатор Рик Скот победи демократа Бил Нелсън.

В Мисисипи нито един от двамата кандидати не успя да премине прага от 50% от гласовете и ще има нов вот в края на ноември. Досега сенаторското място там беше в ръцете на републиканците, пише БТА.

В Сената има 100 места. Вчера избирателите гласуваха за подновяване на една трета от сенаторите - 35 места, с мандат от 6 години.

При гласуването за Камарата на представителите - долната камара на Конгреса, Демократическата партия на САЩ успя да вземе от републиканците най-малко 23 места, предаде Асошиейтед прес. Това проправя път пред демократите за спечелване на необходимото мнозинство от 218 места в Камарата. Ако това се случи, демократите ще получат контрол върху нея за първи път от осем години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase