Снимка: архив Reuters
fallback

Администрацията на Тръмп обяви възстановяването на санкциите срещу Иран, отменени по силата на ядреното споразумение от 2015 година и освобождава 8 страни от петролните санкции, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Oще по темата

САЩ временно ще освободят от действието на антииранските петролни санкции, като преговорите ще продължат, заяви американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от ТАСС. По думите му, Вашингтон е успял да постигне намаляване на износа на ирански петрол с 1 милиона барела дори и без възстановяването на енергийните санкции.
Съединените щати са изключили от антииранските санкции проектите, осигуряващи енергийна сигурност и независимост на Турция и ЕС от Русия и Иран, се казва в електронно съобщение на министерството на финансите на САЩ, поместено в сборника с официални документи на американското правителство.

Като дата на публикацията на документа в печатен вид, тоест влизането в сила на мерките, фигурира датата 5 ноември.

САЩ са се съгласили да позволят на осем страни, сред които Япония, Индия и Южна Корея, да продължат да купуват ирански петрол и след възобновяването на санкциите срещу иранския петролен сектор на 5 ноември. Това съобщи по-рано днес Блумбърг, позовавайки се на високопоставен представител на администрацията.

Агенцията не посочва всички страни, които могат да получат изключение. Според източниците обаче в замяна те ще трябва да свият вноса на петрол, за да не допринасят за вдигане на цените на петролния пазар.

Министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез заяви, че не е получавал уведомление от САЩ за изключение от санкционния режим срещу Иран, а само е чул слухове, допълва Ройтерс.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 5 години

КАКТО СЕВЕРНА КОРЕЯ, ТАКА И ИРАН НЕ СА ЛЪЖИЦА ЗА КРАВАРСКАТА УСТА.

16

ДЕРЗАЙТЕ

преди 5 години

А ВЧЕРА НА ЛОНДОНСКАТА БОРСА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА БРЕНТ СТАНА 76 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛ.ТЕНДЕНЦИЯ - 100 ДОЛАРА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА.

15

Анонимен

преди 5 години

В същото време испанските Сепса и Репсол си подписаха новите договори с Иран в евро .Хахаха

fallback