снимка: Ройтерс
fallback

Ето че водещи демократи, знаменитости и телевизионният канал CNN получиха пакети бомби. А какво стори в резултат американският президент Доналд Тръмп?

Той се опита да обвини за атаките медиите или по-скоро онези медии, които го критикуват постоянно. Те носят, казва той, "отговорността да зададат цивилизован тон и да спрат безкрайната враждебност и постоянните негативни и често лъжливи атаки и истории".  

Това твърдение е толкова цинично, колкото и невярно. Защото Тръмп търси виновните на грешното място. Медиите се считат за четвъртия държавен орган, за четвъртата власт. Те трябва да пишат критично и да носят една специална социална отговорност. Но не и тази, която Тръмп се опитва да им припише.

Нито самите журналисти, нито други критични гласове, които намират място в медиите, са отговорни за политическото разединение в САЩ. Безпочвени аргументи и обвинения, заплахи, упоритост: самият Тръмп събуди духовете, които сега тровят политическата атмосфера - непосредствено преди изборите.

Със своето изявление Тръмп прави т. нар. "victim blaming": той обвинява жертвите. Сякаш казва, че ако носите къса пола, няма защо да се учудвате, ако ви изнасилят. Че всеки, който влиза в банков клон, може да очаква да бъде заловен като заложник. А всеки, който критикува американския президент, си е сам виновен, ако някой иска да го взриви. С пакет по пощата.

Подобно "victim blaming" служи на самия Тръмп за оневиняване. То служи като аргумент на тези, които оправдават тези деяния. Точно това е опасното: гнездото на терор не е отношението на отделните жертви, а социалната атмосфера.

Две седмици преди междинните избори американското общество е разделено както рядко досега. Тръмп може и да не е създал сам това разделение, но го подхранва от началото на мандата си - защото и то подхранва него. Преди седмица президентът дори похвали републикански конгресмен за отправено от него насилие към критично настроен репортер.

Демократът Максин Уотърс, до която е бил адресиран един от пакетите, бе наречена от Тръмп "лице с особено нисък коефициент на интелигентност". Бившата му съперничка Хилъри Клинтън, до чиято къща бе адресирана друга бомба, би искал да види в затвора. А за капак постави под съмнение гражданството на Барак Обама. А едва преди няколко дни Тръмп каза по адрес на бившия вицепрезидент Джо Байдън, че Обама го е "взел от боклука". За CNN, в чиято поща специалистите откриха един от пакетите, смята, че е "враг на американския народ".

Всички адресати са политически врагове на Тръмп. Всички те го критикуваха силно. Въпреки това Тръмп трябваше да подчертае, че насилието не е политика. Насилието винаги трябва да бъде осъждано, трябваше да каже американският президент. Но изявлението, което направи вместо това, не е достойно за "лидера на свободния свят". Други изпратиха бомбите, но Доналд Тръмп им продаде експлозивите и изряза сам фитила.

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Ха-ха

преди 5 години

Со.рос и неговата команда я карат на принципа "Л.у.д умора нема!".Тия още не могат да се примирят с факта,че загубиха.Сега направиха тоя жалък театър с "бомбите" в навечерието на изборите за Конгрес,с надеждата да имат мнозинство там,за да слагат пръти в колелата на Тръмп.Мнозинство за импийчмънт няма как да съберат.Обаче чувствам,че няма да ги бъде тия дяво.лски из.ча.дия!Не че Тръмп е много хубав,ами просто времето им изтече!Светът вече е друг и номерата им не минават.С изкл. на България....

10

Анонимен

преди 5 години

До До анонимен#3 Човека съставя правилни изречения. Не е неграмотен, като теб.

9

Анонимен

преди 5 години

Уау колко ли се плаща за публикуване на такива бълвочи???Какви "бомби" какви "фитили", бе? Ни един от пакетите не е направен за да гръмне. ФБР вече го казаха. Не че оправдавам откачалката който трябва да влезе за дълго в затвора. Но точно фен на демократите стреля по сенатори играещи бейзбол. Рани някои и за малко не уби един от тях. Кой е снима с отрязана глава на Тръмп, кой искаше да му забие юмрук в зъбите? Кой политик насъскваше тълпата да тероризира политиците от другата партия.

fallback