Снимка: Reuters
fallback

След 15 години САЩ и Китай може да са във война, заяви бившият командващ на американските въоръжени сили в Европа генерал Бен Ходжис, цитиран от "Вашингтон пост".

Генералът направи това изказване по време на форум във Варшава. Ходжис е експерт в американския Център за анализ на европейската политика.

Според него САЩ нямат необходимите ресурси, за да защитават Европа и Тихоокеанския регион от китайската заплаха.

"Съединените щати имат нужда от здрава опора в Европа. Мисля, че след 15 години е вероятно – но не е неизбежно – САЩ и Китай да влязат във война", каза Ходжис, цитиран от БНР.

Генералът посочи, че ангажиментите на САЩ към НАТО остават непоколебими и независимо от изказванията на президента Тръмп сигурността на Европа е от ключово значение за Америка.

През тази година отношенията между Китай и САЩ силно се влошиха, след като президентът Тръмп наложи мита върху редица стоки от Китай, а Пекин от своя страна отговори с реципрочни мерки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Ха-ха

преди 5 години

Така че ако САЩ искат да имат шанс срещу Китай-трябва да започнат веднага!За Китай важи обратното-на него му трябва време,а то му се осигурява от Русия(дори без да иска).Русия даде вече 5 години на Китай и продължава.

24

Ха-ха

преди 5 години

Тоя генерал май не е наясно с икономическите реалности...След 15 години Китай ще е по-богат от САЩ и на практика недосегаем.Сега военният бюджет на Китай е 30% от американския,а БВП-60%.Когато БВП на Китай се изравни с тоя на САЩ,най-вероятно военните разходи ще подминат 50% от щатските.Обаче Америка харчи над 60% от бюджета за заплати и поддръжка на многобройните бази,докато Китай-за превъоръжаване.Като прибавим огромния РАБОТЕЩ промишлен потенциал-положението на САЩ не е розово!

23

Анонимен

преди 5 години

Голяма новина каза тоя гинирал, стгурно е чел Ностердамус.

fallback