Снимка: БТА

Студенти от университета на щата Вирджиния организираха мирна демонстрация в град Шарлотсвил в навечерието на годишната от сблъсъците след расисткия митинг на 12 август 2017 г. Тогава една жена загина и 19 души бяха ранени, след като един от участниците се вряза с автомобил в контрапротестиращи.

Градът отбеляза годишнината с бдения и други мирни събития, но полицията имаше кратка, но напрегната конфронтация със студенти, разгневени от масираното присъствие на силите за сигурност в града пред уикенда, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Малко преди планирания за вчера вечерта митинг, с който студентите искаха да напомнят за сблъсъка в университетския кампус между факелно шествие на бели националисти и контрапротестиращи, активисти разпънаха транспарант с надпис: "Миналата година те дойдоха с факли, тази година идват с (полицейски) значки".

Група от около 200 студенти протестираха в кампуса пред кордон от полицаи в снаряжение за борба с безредици. Според студентите полицията е прекалила с мерките за сигурност, след като миналата година е бездействала.
Независимо разследване на насилието, проведено от бивш федерален прокурор, заключи, че хаосът е произлязъл от пасивната реакция на правоохранителните органи и лошата подтотовка и координация между щатската и градската полиция.

На 12 август м. г. стотици бели националисти - неонацисти, скинхедс и членове на Ку Клукс Клан, се стекоха в Шарлотсвил, за да протестират срещу решението на градските власти да премахнат от местен парк паметник на генерала от Конфедерацията Робърт Лий. Последва ожесточен сблъсък с контрапротестиращи и една кола се вряза в тях и уби 32-годишната Хедър Хейър. Броят на жертвите от този ден нарасна до три, когато полицейски хеликоптер, съпровождащ кортежа на губернатора, катастрофира и загинаха още двама души.

Останалата част от вчерашния ден в Шарлотсвил протече мирно. В популярния търговски квартал в центъра сутринта полицаите бяха повече от посетителите. Бетонни бариери и метални заграждения бяха издигнати по улиците на града, а полицаи претърсваха чантите на хората на два контролно-пропускателни пункта.

Възпоменателните церемонии започнаха с "утро на размисъл" в университета на Вирджиния, с музикални изпълнения, четене на поезия и реч на президента на университета Джеймс Райън. Той нарече момента, когато група студенти и местни жители се изправят пред белите националисти пред статуята на Томас Джеферсън в кампуса, "забележителна проява на кураж и храброст".

Лиса Улфорк, преподавателка в университета и местен организатор на движението "Животът на черните има значение" (Black Lives Matter), заяви, че полицията се опитва да компенсира с колосална демонстрация на сила миналогодишното си бездействие.

"Миналата година се страхувах от нацистите, тази година се страхувам от полицията", каза тя, цитирана от БТА.

Събития по повод годишнината са планирани за днес и в Шарлотсвил, и във Вашингтон, където Джейсън Кеслър, главният организатор на акцията от миналото лято, е получил разрешение за "митинг за граждански права на белите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase