Снимка: Pixabay
fallback

Часът е едва 7:30 сутринта. Обикновено училище в Санта Фе, на около 60 км. от Хюстън, Тексас. Децата са в класните си стаи. Лятната ваканция чука на вратата. През нея обаче не влиза тя. Влиза мъж с пистолет. За някои от учениците лятната ваканция така и не идва... 

САЩ – мястото, залято от поредица престрелки в училищата. Поредният се случва в края на май тази година – един от най-големите ужаси след масова стрелба в гимназия в Паркланд, Флорида, при която загинаха 17 души. 

Всичко започва с изстрел. Следва нов.

"Обърнах се и видях свой съученик. Виждам го всеки ден на тренировките по футбол. Този път го видях с пистолет. Първата ми мисъл беше да изляза от там", споделя един от очевидците на кървавата баня пред New York Times.

Стрелецът е ученик от гимназията – 17-годишният Димитриос Пагорцис. В едната си ръка държал пистолет, в другата – ловджийска пушка. Бил е облечен със шлифер, кубинки и тениска с надпис: "Роден да убива". Започнал да стреля веднага, след като прекрачил прага на класната стая.

Част от чениците се опитали да избягат. Отишли до задната врата в стаята, която води до малък двор. Вратата била заключена. Едно от децата погледнало назад. Учениците лежали на земята. 

"Имаше едно момиче на пода. Простреля я в главата. Два пъти", споделя очевидец. 

Изведнъж изстрелите спират. Всички мислят, че ужасът е приключил, но... стрелецът влиза в една от стаите, и извиква: "Изненада!!!". Кървавата баня започва отново. Една от загиналите е бившата приятелка на 17-годишния убиецът от Санта Фе. 

Тази история не е новост за САЩ. Подобни инциденти в училищата са нещо, за което учениците са подготвени психически от малки. Ние ли сме следващите, кога ще дойде нашият ред...?

За да спрат кървавите бани в училищата, властите и училищните настоятелства предприемат редица мерки. Учители преминават поредица от курсове за реакция при подобни масови убийства на деца. Доналд Тръмп дори предложи преподавателите да се въоръжават. 

Стартираха и поредица от протести, при които оцелели призовават за затягане на мерките в закона за притежание на огнестрелно оръжие. Някои ученици дори носят предпазна екипировка – бронирани раници и прозрачни торбички, в които да се вижда какво носят учиниците. Освен това някои училищни сгради са напълно реновирани, като във фокуса е училищната безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Некой там

преди 5 години

До Анонимен Иска ми се да видя как отиваш като мъж, както казваш да застреляш съучениците си. Представи си как крещят от ужас! И как съученичките ти плачат и се напикават от страх. И като утрепеш няколко деца да видим колко ще си готин. Несъмнено всички вече ще те знаят. КАКТО за Джон Ленън за тях ти ще си Марк Чапман. Убил го само, за да го запомнят с това. Проблема е, че отворих уикипедия за да му видя името, защото буквално няма никаква друга причина да го знам, освен за някъв *** пример.

25

noFreeman

преди 5 години

хахаха някой долу е написал, че хамерика била еволюционно по напред... освен да печатат долари, да грабят незащитени страни и да търгуват с оръжие, наркотици и проституция - нищо друго не е скапаната хамерика... на 200 години сбирщайн *** се събрали от 300 държави!!!

24

Петър

преди 5 години

Много ми е интересно как пък веднъж не му поискаха тия американци оставката на Тръмп или на някой шериф, за това че имало убийства всеки ден. Тук нашите *** за всяка дреболия крещят оставка, толкова са жалки такива тролчета!!!

fallback