Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският министър на отбраната Джим Матис потвърди, че две военни бази в Тексас ще бъдат използвани за подслон на мигрантите, преминаващи през южната граница, предаде ДПА.

Става дума за базата Форт Блис, близо до Ел Пасо, и военновъздушната база Гудфелоу в Централен Тексас, заяви говорител на Пентагона, без да даде повече подробности.

Мигрантските семейства ще бъдат преместени в палатки, разпънати във Форт Блис, а децата мигранти без придружител ще бъдат настанени временно в Гудфелоу, предава Националното обществено радио и други медии.

Пентагонът е предизвестен да се приготви за около 20 000 деца без придружител, които имат нужда от подслон.

Новината за избора на базите идва седмица, след като президентът Доналд Тръмп отстъпи под обществения натиск и подписа указ мигрантските семейства да не бъдат разделяни, когато са пресекли незаконно границата между САЩ и Мексико.

Oще по темата

Броят на починалите от силната горещина мигранти на границата се е повишил с 55 процента през последните девет месеца след увеличаването на броя на опитващите се да я прекосят деца без придружител и семейства, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на американското правителство от вчера.

Смъртните случаи се очаква да превишат сто по време на летните месеци, докато уязвимите и чужди на климата мигранти се опитват да се справят със суровите природни условия.

Неправителствени организации като базираната в Сан Диего "Бордър Ейнджълс" твърдят, че основната причина за повишаването на смъртността е по-строгият граничен контрол и правоприлагане като например скорошното налагане на политиката за "нулева толерантност" по отношение на преминаващите незаконно през границата. Това принуждава мигрантите да правят дълги преходи през суров терен, за да достигнат до отдалечени места за влизане в САЩ, пише БТА.

По данни на правителството най-голям е броят на арестуваните на южната граница гватемалци, хондурасци и салвадорци, които бягат от престъпността и насилието в държавите си. Броят на арестуваните мексиканци е спаднал във връзка с подобрените икономически условия в Мексико, сочат данните на граничните служби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 5 години

Муахахахаха как им го вкара бай Доналд. Не е истина как се насадиха безмозъчните либерастофашистите. Във военни бази малките оркоподбни ще са като в затвор, че и по-зле и отделно журналисти не се допускат в базите. Вместо да им изпишете вежди, им извадихте очите.

fallback