Снимка: БТА
fallback

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 12 юни в Сингапур и че комунистическата държава желае да се откаже от ядреното си оръжие, предадоха световните агенции.

Той каза това пред репортери след среща в Белия дом вчера с високопоставен пратеник на режима в Пхенян.
Тръмп прие заместник-председателя на управляващата в КНДР Корейска трудова партия Ким Йон Чхол, като срещата продължи по-дълго от планираното. Тя е минала "много добре", според президента на САЩ, пише БТА.

Тръмп каза също, че президентът на Китай Си Цзинпин е помогнал за уреждане на предстоящата среща на върха.
Американският президент прогнозира, че отношенията със Северна Корея в края на краищата ще се окажат успешен процес.

Oще по темата

"Мисля, че ще започнем отношения помежду си и те ще започнат на 12 юни", каза Тръмп. Той предупреди, че след годините на враждебност няма да е достатъчна една среща, но изрази надежда, че тази в Сингапур ще бъде едно добро начало.

Според американския президент севернокорейският лидер наистина възнамерява да закрие ядрената военна програма на страната си, както искат Съединените щати.

Той съобщи, че е обсъдил с Ким Йон Чхол официалното слагане на край на Корейската война, т. е. подписването на мирен договор за формално прекратяване на конфликта от периода 1950-1953 г., след който е подписано само примирие.

Президентът на САЩ каза, че очаква деня, когато ще може да отмени санкциите срещу Северна Корея. Съединените щати няма да дадат основната сума пари в помощ на КНДР, а това ще направи Южна Корея, отбеляза той.

Тръмп изтъкна, че повече няма използва термина "максимален натиск" върху Северна Корея, защото тя и Съединените щати вече намират общ език.

Президентът на САЩ каза, че срещата на руския министър на външните работи Сергей Лавров с Ким Чен Ун в Пхенян не му се е понравила, предаде ТАСС. "Каква цел преследваше тя?", попита Тръмп.

След това той допълни, че ако срещата е "била позитивна", то тя ще му "се понрави". "Ако е била негативна среща, тя няма да ми се понрави", продължи Тръмп, преди да добави, че срещата между Лавров и Ким "може да е много позитивна".

Ким Йон Чхол, смятан за втория човек в режима в Пхенян и за "дясна ръка" на севернокорейския лидер, предаде на американския президент писмо от Ким ЧенУн. Тръмп първо определи писмото като "много хубаво", след което призна, че не го е чел, предаде Франс прес.

По-рано тази седмица високопоставеният севернокорейски пратеник проведе разговори в Ню Йорк с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. Вчера Помпейо също присъства на срещата в Овалния кабинет на Белия дом между Тръмп и Ким Йон-чхол.

Южна Корея приветства решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се срещне на 12 юни със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предаде Асошиейтед прес. Сеул очаква "историческата среща в Сингапур с вълнение, но и с търпение", каза говорител на южнокорейското президентство.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин, който се срещна два пъти с Ким през последните седмици, лобираше усърдно за среща между президента на САЩ и севернокорейския лидер, отбелязва АП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 5 години

Днес е така. Ами утре, когато трумпи стане с дъто нагоре? Или не успее да си влезе веднага в чехлите? Или си е забутал негде очилцата за солариума? Полъхът на крилцата на една пеперуда можел да предизвика буря някъде, казват някои.Докато не получи Нобеловата за мир, не вярвам!Работи, Дони, за тази премия, зер ще си единственият американски президент, който ще си отиде без нея?

15

www

преди 5 години

До кокоТова е целта там. Ако Кимчето не се справи, то червената номенклатура на КНДР ще се справи първо с него, а после и със задачата за преход към контролиран от червените капитализъм. Пример от миналото - Бай Тодар Бойковски от НРБ.

14

Ха ха хааа!

преди 5 години

Вован назначи Дони за US президент а сега го праща при Кими да си мерят прическите - кееееф...

fallback