Снимка: БТА
fallback

Съветът за сигурност на ООН се събира днес по искане на САЩ, за да обсъди ракетния и минометен обстрел срещу Израел от ивицата Газа, предаде Франс прес, като се позова на дипломати.

САЩ разпространиха чернова за декларация на Съвета, осъждаща "най-остро безразборния ракетен обстрел от палестински екстремисти в ивицата Газа срещу Израел".

Oще по темата

Срещата е планирана за 15 часа местно време (19 ч. по Гринуич). Очаква се специалният пратеник на ООН за Близкия изток Николай Младенов да запознае членовете на Съвета за сигурност с обстановката.

Вчера израелската армия порази десетки мишени в ивицата Газа в отговор на масиран обстрел срещу Израел с ракети и снаряди. Израелската армия съобщи, че при него са били ранени трима израелски войници. Няма информация за убити или ранени от палестинска страна.

По израелски данни палестински екстремисти са изстреляли около 100 ракети срещу еврейската държава, като поне 35 от тях са били прехванати от израелската система за противовъздушна отбрана. Израелската армия е поразила 40 цели в ивицата Газа, отбелязва ТАСС.

Въоръжените крила на групировките "Хамас" и "Ислямски джихад" разпространиха необичайно общо комюнике, в което поеха отговорност за обстрела. Те заявиха, че причина за него са неотдавнашните израелски атаки срещу техни позиции в Газа.

"Минометният обстрел от страна на палестинските екстремисти е засегнал цивилни обекти в Израел, включително детска градина", заяви американската посланичка в ООН Ники Хейли. "Съветът за сигурност трябва да е възмутен и да реагира на поредното насилие срещу невинни израелски граждани. Палестинските ръководители трябва да отговарят за това, което допускат в Газа", заяви Хейли, цитиран от БТА.

Снощи израелските ВВС нанесоха удари в ивицата Газа. Това стана в отговор на пореден палестински обстрел по израелска територия. Телевизия "Ал Арабия" съобщи, че вечерта от Газа са били изстреляни ракети срещу Южен Израел, като някои достигнали градовете Ашкелон и Нетивот.

По-рано арабски телевизии съобщиха, че с посредничеството на Египет е било договорено спиране на огъня. Според "Ал Арабия", която се позовава на групировката "Ислямски джихад", примирието в Газа би трябвало да влезе в сила в полунощ. По данни на телевизия "Скай нюз - Арабия" обаче израелски представители отричат да е постигнато каквото и да било примирие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

ООН са едни тър.теи. Миналаат година гласуваха против Америка да премести посолството си в Ерусалим и Израел им спря парите. Нормално нали ? Неможе да гласувате против нас и ние да ви даваме пари.Искате пари ? Бъдете с нас ! Днес от ООН не искат да си загубят работните места и услужливо се загрижеха за Израел. Знаете ли колко пари отиват за тази нищо не вършеште организация ? Офиси, усиоровки, огромни заплати. Да не би Палестина да им ги дава ?Хамас ползва помощите за оръжиеЕ, и ко прайм ?

14

До 4

преди 5 години

Система "Железен купол" прихваща и неутрализира ракети и снаряди, чиято траектория на летене завършва в населена територията. От тези изстреляни 100 само 35 са били непосредствена заплаха, а останалите са паднали някъде из пясъците.....Но със сигурност системата е по-умна от теб!

13

н

преди 5 години

До Гост+ какво значи неподлежат на критика. Кои си ти бе Господ, Еврейте са една машина за убиване. какво направиха след втората световна, още убиват нацисти, какво наоправиха след убиството на техните спортисти в Германия - убиства в цели свят . Те убиват навсякъде с една единствена мисъл -всички са виновни и те са тук да отмъщават .Те са богоизбрани.

fallback