Снимка: БТА

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман, чийто офис изигра роля в борбата със сексуалните посегателства и сексуалния тормоз, е малтретирал четири жени, с които е имал романтична връзка, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на информация на сп. "Ню Йоркър".

В изданието две от жените са идентифицирани като Мишел Манинг Бариш и Таня Селваратнам. Те казват, че по време на връзката си със Шнайдерман те са били удряни от него и насилието ескалирало с времето. Жените не се оплакали в полицията, но потърсили лекарска помощ и се доверили на близки хора. Още две жени, които не са пожелали да бъдат разкрити имената им, обвиняван Шнайдерман във физическо насилие над тях, пише БТА.

Шнайдерман, който е демократ, отрече твърденията. В изявление до "Ню Йоркър" той пише, че никога не е упражнявал насилие над някого и, че никога не е имал сексуален контакт без взаимно съгласие, което за него би било линия, която той не би прекосил.

Бившата съпруга на Шнайдерман - Дженифър Кънингам също разпространи изявление, в което се казва, че тя го познава от 35 години и твърденията срещу него не отговарят изобщо на мъжа, който тя познава и който е бил винаги любящ баща, с висока степен на морал и с изключителни ценности.

Шнайдерман бе поддръжник на движението Аз също. През февруари той заведе иск срещу продуцента Харви Уайнстийн и неговата компания след разследването за сексуални посегателства. Тогава Шнайдерман каза, че компанията на продуцента е нарушила законите на Ню Йорк, като не е защитила служителите от широко разпространен сексуален тормоз, сплашване и дискриминация.

Според една от жените, обвиняващи Шнайдерман в физическо насилие, той бил от хората, които говорят публично, че са защитници на жените, а насаме с тях ги тормозят.

По повод на твърденията срещу Шнайдерман губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо го призова да подаде оставка и каза, че той ще бъде разследван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase