Снимка: Reuters, архив

Педофилските престъпления са епидемия в САЩ и са необходими действия в национален мащаб, заявиха вчера четири бивши американски спортистки от висок ранг, които са били подложени на сексуална агресия в детството си от спортния лекар Лари Насар, предадоха Франс прес и БТА.

"Едно на всеки три момичета и едно на всеки пет момчета ще станат жертви на сексуални злоупотреби преди 18-ия си рожден ден", заяви гимнастичката Джанет Антолин на започнала вчера феминистка конференция в Лос Анджелис. Според нея причината за епидемичните размери на тези посегателства е, че гласовете на децата не се чуват.

"Не беше само Насар", заяви тя. Според нея все още има треньори, които злоупотребяват с гимнастички и за борба с това са необходими мерки на национално равнище.

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама, призова участничките на феминистка конференция да не очакват кандидатка, която да ги спаси, намеквайки, че няма да се кандидатира за президент на САЩ на следващите избори, предаде Франс прес.

Съпругата на бившия президент на САЩ Барак Обама беше посрещната като рок-звезда от близо 5000-те участници, повечето от които жени.

Бившата първа дама заяви, че въпросът за президентската кандидатура не е толкова важен, колкото се представя и призова всички жени да не чакат, а да действат в подкрепа на феминистката кауза - в семействата си, на работните си места и в селищата, в които живеят. Борбата за равенство не трябва да зависи от успеха на един кандидат да промени света, подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase