Снимка: архив, Reuters
fallback

Министерството на отбраната на САЩ не потвърждава и не опровергава данните, че вчера е излетял от базата си един от американските самолети Е-4В, представляващи т. нар. Национален въздушен оперативен център. Ведомството не разкрива никаква допълнителна информация в тази връзка. Това съобщи за ТАСС Том Кросън от пресслужбата на Пентагона, предаде агенцията.

Данни за полета на Boeing Е-4В Найтуоч, предполагаемо излетял от базата Райт Патерсън в щата Охайо, бяха разпространени в Тwitter от сайта CivMilAir, проследяващ движението на някои видове военни и граждански самолети.

Oще по темата

Американските медии наричат летателните апарати, изпълняващи ролята на национален въздушен оперативен център, Самолети на Страшния съд, защото се предвижда да бъдат използвани по-специално в случай на ядрен военен конфликт.

"С цел да се предоставя пряка подкрепа на президента, министъра на отбраната и Съвета на началник-щабовете най-малко един Е-4В (. . .) винаги, седем дни от седмицата се намира по 24 часа от денонощието в състояние на тревога на една от множеството подбрани бази в света с екипаж, който следи развитието на събитията в глобален мащаб", цитира агенцията справка на американските ВВС.

В документа се уточнява, че тези самолети разполагат със защита от електромагнитни импулси и въздействие, произтичащо от употреба на ядрени оръжия, екипирани са с най-модерна комуникационна техника, могат да бъдат зареждани с гориво във въздуха и да превозват до 112 души.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Анонимен

преди 6 години

До Това е!Ами обединявайте се бре! Кой ви спира? Хващате влака за Сибир и се обединявате там, но без да пречите на нормалните.

175

Путин ще бъде бит

преди 6 години

Такован и опозорен!

174

Анонимен

преди 6 години

Някой беше казал, защо, като има по-развити цивилизации не се свържатс нас и не ни дадат технологии, е как ще дадат, ние веднага ги правим военни, използваме всико за война, ние сме много много неразвита цивилизация, другите отдавна не знаят какво е разрушения и постоянно въоръжаване, ние сме много изостанали, даже не си ценим земята на която вървим, а я изчерпваме за хартиййки до последно.

fallback