fallback

Прозорецът за диалог между Москва и НАТО остава отворен, убеден е според "РБК" генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, след като съобщи вчера, че съкращава руската мисия в алианса с 10 души - от 30 на 20 служители. Експерти на вестника очакват твърд отговор от Москва.

НАТО реши да изгони седем руски дипломати, акредитирани към алианса, а още трима, очаквали одобрение, няма да получат акредитации. Тези мерки на алианса са част от световната реакция, след като бившият руски шпионин Сергей Скрипал бе отровен с боен газ на британска територия и Лондон обвини Москва.

Oще по темата

Столтенберг подчерта, че ръководството на пакта подкрепя позицията на Лондон, според която инцидентът е дело на Русия, посочва "РБК".

Решението на НАТО е символично, защото иначе руската мисия щеше да бъде направо закрита, убеден е политологът Андрей Сушенцов.

За неговата символичност говори и "дългият списък от западни страни, които смятат да експулсират по един-двама" руски дипломати, добавя той.

Според Сушенцов въпросът в случая "не опира до реалните стъпки, а до информационната шумотевица около тях" и досегашната реакция на Москва е "добре дошла за противниците й", защото "ограничава полето за маневри" на Русия.

По думите му обаче никой от международните играчи не желае пълно скъсване на връзките с Русия и "фронтално противопоставяне" с Москва.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Дария

преди 6 години

Долу НАТО

27

РОССИЯ

преди 6 години

какаво чудо е станало чудо станало на сто год.веднъж европа се съдинява против русия за да получи шамари за следващите сто год.това ефакт

26

пророка Олег

преди 6 години

Путин трябва да е много търпелив- аз не бих бил толкова. Запада цели изостряне на противопоставянето и крайна цел - ВОЙНА. Запада е в тежко икономическо и социално положение- който се интересува от икономика знае. Само Норвегия е ОК горе долу. За САЩ да не говорим - те са фалирали по всички икон.закони. Само война може да изчисти дълговете и да преразпредели ресурсите.

fallback