Снимка: БТА

Новият съветник на президента Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, заяви, че Тръмп трябва да настоява всякаква среща със севернокорейския лидер да е с категоричен фокус върху възможно най-бързото премахване на ядрената програма на КНДР, предаде Ройтерс.

Болтън, ястреб, назначен от Тръмп в четвъртък да замени Хърбърт Макмастър, заяви пред радио "Свободна Азия", че обсъжданията на предложената среща на върха с Ким Чен-ун трбява да са подобни на тези, довели до извозването с кораби в САЩ на компонентите от ядрената програма на Либия през 2004 г., пише БТА

"Нека проведем този разговор до май, и дори и по-рано, и нека видим колко сериозна е Северна Корея", каза Болтън в откъс от интервюто, качен на сайта на радиото. Цялото ще бъде излъчено в понеделник. "Ако не са готови за такива сериозни дискусии, то тази среща може да се окаже доста кратка."

Болтън заяви, че Северна Корея в миналото е използвала преговорите, за да прикрива разработките си на оръжия, а той самият изрази скептицизъм за намеренията й. По думите му американският съюзник Южна Корея, която тази година възобнови преговорите със Северна Корея, трябва да проявава предпазливост, преди да се договаря за каквото и да било с Пхенян.

Още по темата

"Трябва да настояваме, ако тази среща наистина ще се провежда, тя да бъде подобна на обсъжданията с Либия преди 13-14 години; как да натоварим тяхната ядрена програма и да я закараме в Оук Ридж, Тенеси", каза той.
Болтън заяви, че за Тръмп е важно "да даде ясно да се разбере, че не е там, за да си губи времето, и че САЩ очакват истинско ядрено разоръжаване, а не само приказки за ядрено разоръжаване". "Трябва да разберем конкретно как възможно най-скоро ще премахнем програмата им", заяви той. Болтън смята и че САЩ не трябва да предлагат на КНДР икономическа помощ, нито мирен договор. "Те трябва да се радват, че изобщо ще се срещнат с президента на САЩ", каза той.

Болтън, хардлайнер, който се е обявявал за смяна на режима и употреба на военна сила срещу Северна Корея, заяви, че никой не иска военни действия, но че би било грешка КНДР да се остави с ядрено оръжие. Той предупреди, че има риск Пхенян да продаде технологии за ядрени оръжия на "Ислямска държава", Ал Каида или някоя държава с ядрени амбиции.

"Президентът Тръмп разполага с неатрактивни варианти, няма много време", каза Болтън.По-рано този месец южнокорейски представители се срещнаха с Ким и уведомиха Вашингтон, че севернокорейският лидер е готов да се откаже от ядрените си оръжия, ако бъде гарантирана сигурността на КНДР.

В отговор Тръмп изненадващо обяви, че е готов да се срещне с Ким преди края на май, за да се реши кризата около севернокорейските разработки на ракети с ядрени бойни глави, способни да ударят САЩ.
Северна Корея твърди, че се нуждае от програмата за отбраната си, схващане, което според анализатори е продиктувано и от съдбата на либийския лидер Муамар Кадафи, след като той се отказа от ядрената си програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase