Снимка: Reuters

В момента Тръмп се държи не като държавник и политик, а като бизнесмен, който използва американския пазар като инструмент за натиск и като разменна монета. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Това е една много специфична позиция, защото в икономиката военната терминология не е много коректна. Във войната действително има победител и губещ, страдат цивилните, има убити и т.н, а тук когато говорим за търговска война, ние изключително погрешно насочваме погледа на хората, че става въпрос за ситуация, в която имаме игра с нулев резултат – че единия печели за сметка на другия", коментира той.

"В икономическите възгледи на Тръмп, щом САЩ има търговски дефицит с Китай, това е много голям проблем. От икономическа гледна точка обаче самият факт, че има търговия, показва, че двете страни са спечелили. Това че парите отиват при производителите на стоките, а американски гражданин получава продукт, в икономиката не е проблем. Тези пари ще се върнат в САЩ под формата на инвестиции на капиталовия пазар или депозити".

Анализаторът смята, че най-лошият сценарий, към който се върви в момента, е ответен удар от всяка една засегната страна и може би глобална търговска война.

"Икономическият национализъм, който Тръмп определено вече изповядва, води до затваряне, връщане към икономическото варварство, а международното разделение на труда изчезва".

Според Илиев за да не се стига до глобална търговска война, най-правилната реакция на света е да не прави абсолютно нищо.

"Така само ще ударят собствените си потребители, които ще трябва да плащат по-висока цена за вносните американски стоки, без по никакъв начин да помогнат на засегнатите от мерките износители". 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase