Снимка: Reuters
fallback

Втори американски ескадрен миноносец – "Карни", навлезе в акваторията на Черно море.

От пресслужбата на Шести американски флот заявиха, че "Карни" "се присъединява към миноносеца "Рос" за провеждане на морски операции за сигурност", съобщава ТАСС.

"Навлизането на втори кораб на военноморските сили (ВМС) на САЩ се извършва в рамките на графика, който позволява на ВМС на САЩ да подържат оперативно присъствие в района", се казва в документа.
"Нашето решение да изпратим едновременно два кораба в Черно море е прието по-рано, а не като реакция на каквото и да било", се казва в изявление на Кристофър Грейди, командир на "Карни".

"Ние работим в избрано от нас време и с избран от нас темп в този стратегически важен район. По своята природа корабите се явяват гъвкави и мобилни сили и ВМС (на САЩ) в уникален вид осигурява надеждна защита на интересите ни по целия свят", продължава той.

В изявлението се подчертава, че за последен път два кораба на ВМС на САЩ са се намирали в Черно море по време на учението "Морски бриз" през 2017 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

254

Анонимен

преди 6 години

До СандоАко се е заплила като предната може да изплува.

253

До NATO

преди 6 години

Те и сега идват, като спазват Договора от Монтрьо от 1936. - по за 21 дни, след това - ротация. И сумарният им тонаж е определен. Абе, невежи и не искащи да се ограмотят, договорът го има в Нета и всеки може да го прочете! Само трябва да знае езици. Най-силният флот в Черно море беше турският. Когато се появиха двата змея на въздушна възглавница - "Бора" и "Самум" с по 53 възела (105 км/ч), въоръжени до зъби, турските адмирали се попитаха :"Какво правим ние в това море?".А сега и 6 "варшавянки"

252

Боби

преди 6 години

До Анонимен 260"Операции по сигурност" - с други думи дрънкане на оръжие. За какво му е на САЩ да дрънка оръжие е ЗАТВОРЕНО МОРЕ с един изход Босфора? Който контролира Босфора при една Война той контролира и Изхода на черно море независимо че не контролира и един квадратен метър от морето.Значи "Операциите по сигурност" ака Дрънкане на Оръжие са за да дразнят РФ е при такова практическо отношение след това се сърдят като Русия им отвърне с някой номер или подобен ход...

fallback