Снимка: Reuters

Северна Корея е постигнала напредък в развитието на програмата си за междуконтинентални балистични ракети, но все още не е доказала капацитета на тези оръжия да поразят САЩ,. Това обяви високопоставен американски представител, цитиран от Франс прес и БТА.

"Пхенян констатира, че САЩ се намират в обхвата на тези междуконтинентални балистични ракети, но все още не е доказал например, че неговата система за прицелванe може да издържи на условията на полет на балистична ракета на няколко километра височина", каза генерал Пол Селва, заместник-председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.

"Има постигнат напредък, но е вярно, че севернокорейците не показаха всички съставни елементи на една балистична междуконтинентална ракетна система", допълни той.

Все още има неяснота по въпроса дали Северна Корея притежава технология, позволяваща на една ракета да навлезе обратно в атмосферата от космоса, преди да освободи бойната глава, отбелязва Франс прес.

"Възможно е да разполага с такава технология. Така че трябва да тръгнем от принципа, че това е така, но с уговорката, че Пхенян не е предоставил доказателства за това", каза генералът.

Миналата година севернокорейският режим извърши няколко изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети, които имат достатъчен обсег да поразят американската територия. През септември Пхенян извърши най-мощния си ядрен опит до този момент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase