Снимка: архив, Reuters

Броят на мигрантите, одобрени за така наречените семейни визи в САЩ, е намалял до най-ниското ниво за повече от десетилетие, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на преглед, който е направила тя на данни на Службата за гражданство и имиграция на САЩ.

Още по темата

Ройтерс припомня, че президентът на САЩ Доналд Тръмп засили в последно време призивите към американския Конгрес да вземе мерки, които да спрат законните имигранти от спонсориране на членове от така нареченото разширено семейство, които искат да се преместят в САЩ. Тръмп смята, че така наречената верижна миграция представлява заплаха за националната сигурност.

Според него този тип миграция позволява на един имигрант да доведе в САЩ десетки все по-отдалечни роднини и че при тази верижна имиграция няма действителни критерии за подбор. Тръмп неотдавна заяви, че бангладешецът, който постави самоделно взривно устройство в транспортен хъб в Ню Йорк през декември е първи пример за опасностите, които крие тази система.

Защитници на имиграцията оспорват твърденията на Тръмп и припомнят, че никой не се класира автоматично за виза само защото има роднина в САЩ. Всички имигранти преминават през проверки и може да мине дълъг период от време, преди те да получат зелена светлина, допълват те.

Засиленото внимание върху така наречената верижната миграция е придружено в САЩ от цялостно забавяне в издаването на визи от семеен тип, извести като визи I-130, показва анализът на Ройтерс. Броят на одобрените за издаване визи от този тип е спаднал с почти една четвърт през първите 9 месеца на 2017 г. до около 406 000 сравнено със същия период на 2016 г., когато одобренията бяха над 530 000, въпреки че през двата периода е имало сходен брой на подадени молби, показва анализът на Ройтерс на данните на Службата за гражданство и имиграция на САЩ.

Когато се погледнат само визите от семеен тип, одобрени за близки, които не са преки членове на семейството, този спад е със 70 процента за същия период от време и от над 108 000 през първите 9 месеца на 2016 г. е спаднал до 32 500 през първите 9 месеца на 2017 г.

Като цяло през фискалната 2017 г. броят на одобрените семейни визи за членове на разширеното семейство е най-нисък от 2000 г. насам, показва анализът на Ройтерс.

Службата за гражданство и имиграция на САЩ припомня, че по принцип визите за тази категория са ограничени и че е нормално всяка година да има вариации в броя на визите, които се издават.

Ли Франсис Сисна, новият директор на Службата за гражданство и имиграция на САЩ, казва, че няма планове за ограничаване на визите за преките членове на семейството и посочва, че одобрението на молбите за визи и за гражданство като цяло си остава високо в САЩ. Сисна допълва, че неговата агенция проучва внимателно всички визови категории, за да пресече измамите. Това води и до по-дълго време за обработка на молбите. Така например от кандидатстващите за временните работни визи от типа H-1B за висококвалифицирани работници се изисква предоставянето на повече данни, което забавя цялата програма.

Службата за гражданство и имиграция на САЩ въвежда и нови изисквания за интервюто за американски граждани, които искат да доведат в страната годениците си. През първите 9 месеца на 2017 г. броят на одобрените визи за годеници е спаднал с 35 процента в сравнение със същия период на предишната година, показва прегледът на данните, извършен от Ройтерс.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase