Снимка: архив, Reuters
fallback

Днес в САЩ ще излезе книга на журналиста Майкъл Улф, която още преди излизането си разтресе Белия дом и Доналд Тръмп. "Fire and Fury: Inside the Trump White House".

Майкъл Улф е провел десетки интервюта с "вътрешни хора" в Белия дом. Дори и за администрация, свикнала с доста бомбастични скандали, написаното в книгата е скандално. Естествено, от там веднага заклеймиха книгата на Улф.

Oще по темата

"Участието в книга, която може да бъде описана само като боклучава таблоидна измислица, показва тъжни и отчаяни опити за обществена значимост", отсече прессекретарят на Тръмп - Сара Хъкаби Сандърс.

Ето и седем акцента, изведени от "Политико".

1. Екипът на Доналд Тръмп има притеснения за способността му да асимилира информация и да взима решения

Доналд Тръмп редица пъти заяви пред медиите, че прекарва часове на ден четейки документи, отричайки напълно информацията, че всъщност гледа телевизия през повечето време. Дали така мисли екипът му?

"Той не осмисля информацията в традиционния смисъл", пише Улф в книгата си. "Той не чете. Дори не преглежда. Някои смятат, че в най-общия смисъл той е не повече от полуграмотен. Той се доверява на собствената си експертиза - независимо колко нищожна и нерелевантна е тя, повече отколкото на всеки друг", пише Улф.

Още от твърденията в книгата - президентът на САЩ, колкото и уверен да е, често е парализиран и рядко е информиран, дърдори много и е с много комплекси. Улф го описва като човек, чиято инстинктивна реакция е да напада и държанието му прикрива нерешителност.

Кейти Уолс, бившата заместник-шефка на екипа на Белия дом описва работата си с Тръмп с думите: "Сякаш да се опиташ да разбереш какво иска дете".

2. Очаквал е да загуби изборите през 2016 година - и е бил напълно спокоен от това

Кампанията на Тръмп и екипът му са очаквали да бъдат победени. Мениджърът Келиан Конуей е говорила пред журналисти и тв водещи за очакваната загуба от офиса си в Тръмп Тауър, обвинявайки тогавашния председател на Националния комитет на Републиканската партия Райънс Прибъс.

Майкъл Флин, бившият съветник по национална сигурност е бил предупред от приятели, че приемайки $45 000 за своя реч от руснаци, е лоша идея. Той обаче заявил, че това би било проблем "само ако спечелим".

На хоризонта се задавала загуба, но Тръмп бил все така доволен. "Това е по-голямо от всичко, за което съм мечтал", казвал Тръмп седмица преди изборите. "Не мисля за загуба, защото това не е загуба. Ние тотално спечелихме".

В нощта на изборите Доналд Тръмп младши видял своя баща, който изглеждал сякаш е видял призрак. А Мелания плачела... но не от щастие.

3. Доналд Тръмп нямал особен интерес в ученето на Конституцията

Майкъл Улф описва президентът на САЩ като човек, неспособен да се съсредоточи. Неопитността му в управлението е отдавнашна тема в американската преса, но книгата описва Тръмп като абсолютен невежа в основите на американското управление. Сам Нунберг, един от ранните помощници в кампанията на Тръмп си спомня как се е опитвал да разговря с милионера от Манхатън за Конституцията.

"Стигнах до Четвъртата поправка", разказва Нунберг, "преди пръстът му да се добре до устните му и той да завърти очи".

4. След срещата на Тръмп с технологични шефове Рупърт Мърдок го нарекъл: "Ш*бан идиот"

След избирането на Тръмп на него му предстоели редица срещи с бизнес лидери. В средата на декември 2016 г. той се срещнал в Тръмп Тауър с група изпълнителни директори на технологични компании и след това обсъдил срещата с медийния консерватор Рупърт Мърдок.

Тръмп казал на Мърдок, че смята, че може да работи с тях по въпроса за визи тип H-1B, нещо, за което те отдавна настоявали като начин да се привлекат способни кадри.

Мърдок обаче му отговорил, че подобни действия ще се в разрез с предизборните обещания на Тръмп за затягане на режима за емигрантите.

"Какъв ш*бан идиот", казал Мърдок, след като затворил телефона, се твърди в книгата на Улф.

5. Доналд Тръмп си похапва Макдоналдс, защото го е страх да не бъде отровен

Афинитетът на Тръмп към веригите за бързо хранене не е просто въпрос на вкус: Улф пише, че има и нещо общо със страхът му да не бъде отровен. Президентът особено харесва храната на Макдоналдс, защото "никой не знае, че той ще дойде и храната е сигурно приготвена".

Предпочитанието му не се е променило и откакто е встъпил в длъжност. Кийт Шилер, дългогодишният помощник на Тръмп, който служеше като негов асистент в Овалния офис до септември, понякога е ходел до Макдоналдс на няколко преки от Белия дом, за да задоволи вкусовете на президента.

6. Джаред Къшнър и Иванка Тръмп са се договорили за бъдеща кампания за президент... в подкрепа на Иванка

Дъщерята и зетят на Тръмп, които станаха съветници в Белия дом, се замислят и за собствено политическо бъдеще. Улф пише, че двамата са сключили сделка: Ако в някакъв момент в бъдещето се появи възможност, тя ще е човекът, който ще се кандидатира за президент. Иванка се забавлява с идеята, че първата жена президент няма да е Хилари Клинтън, в Иванка Тръмп.

Къшнър и Иванка често са виждани като умерените в Белия дом, въпреки че влиянието им върху политиките на администрацията са спорен въпрос.

7. Иванка се подиграва на косата на баща си

Суетният Доналд Тръмп може и да се обиди, щом разбере, че най-голямата му дъщеря Иванка се забавлява с необичайния вид на косата му. Улф пише, че тя се отнася с баща си с доза ирония и се подиграва на прическата му.

Оказва се, че тя дори описвала как се постига този невероятен ефект пред приятели. А цветът бил плод на нетърпението на Доналд Тръмп, който използвал боя за мъже, но бил прекалено нетърпелив да я остави да свърши работата си и затова се получавал този наситен оранжево-рус цвят.

А Тръмп толкова харесва външния вид на дъщеря си...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

кухи фрази

преди 6 години

Това което прочетох са твърдения неподплатени с доказателства. Звучат като клевети казани от много озлобен човек. Всъщност самият автор може изобщо да не мрази толкова Тръмп, колкото поръчителите на жълтата брошура- кръгът Клинтън- Обама. Простите американци които вярват в какви ли не измислици ще й се вържат. Но такава простотия и в САЩ не е много.

28

...

преди 6 години

Значи мога да кажа, че ме боли фарът за Тръмпа и хамериканките! Но пък мога да кажа, че си избраха един добър шоумен вместо президент! Да са жви и здрави, макар, че тоя и здравната им система ше досъсипе! Абе кото сам си направиш и цело село не мое ти го направи!

27

Анонимен

преди 6 години

Той пък Буш младши, щото беше много умен, а и вероятно още поне половината им президенти.

fallback