Снимка: архив Reuters
fallback

Миналия месец палестинският президент Махмуд Абас пътува до Саудитска Арабия за среща с прогресивния престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Двамата разговаряха на закрити врати, но слуховете за обсъденото между двамата обикалят района.

Според слуховете Мохамед бин Салман е представил план за решаването на конфликта между Израел и Палестина. Според "The New York Times" инициативата на Салман е про-еврейска.

Според палестински, арабски и европейски служебни лица, дочули версията на Абас за разговора, принц Мохамед е представил много по-благоприятно споразумение за Израел, отколкото всички мирни планове на предходните американски администрации и за палестинския лидер е било невъзможно да го приеме.

Oще по темата

Салман е предложил палестинците да имат своя държава, но в нея ще се включват само безспорните територии от Западния бряг и няма да имат пълен суверенитет на своята територия.

Повечето от израелските територии по Западния Бряг, които голяма част от света счита за незаконни, ще останат непокътнати.

Палестинците няма да получат Източен Ерусалим за своя столица и няма да имат право на възвръщане на палестинските бежанци или пък техните потомци.

В неделя от Белия дом отрекоха, че това е техен план. От там обясниха, че финалния вариант на документа, който те ще предложат ще бъде готов след месеци. Саудитското правителство също отрече да е подкрепяло подобни позиции.

Въпреки това много хора във Вашингтон и Близкия Изток се чудят дали престолонаследникът на Саудитска Арабия не прави услуга на Доналд Тръмп, за да спечели благоразположението на американците. Други твърдят, че той действа на своя глава и поставя натиск над палестинците да приемат който и да е друг план, стига да е по-приемлив от предложения.

Според изданието съществува и трети вариант, според който Абас, с оглед на отслабващите си позиции на домашната арена, да изпраща сигнали, че е под натиск от страна на Рияд, по собствени съображения.

Дори и твърденията да се окажат измислица или да са непълни, те със сигурност са предизвикали сериозни вълнения в близкоизточните столици и са внушили съмнения в палестинските души за намеренията на Тръмп, в усилията му за постигане на мир между Израел и Палестина.

На всичкото отгоре, служители от администрацията на Тръмп разкриха, че той ще държи реч в сряда, като се очаква да анонсира признаването на Ерусалим за столица на Израел, независимо от това, че подобно заявление ще подкопае ролята на Америка на независим посредник и ще предизвика яростта на мюсюлманския свят срещу САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Факт!Сион!Сорош!

преди 6 години

До АнонименАз не съм христиенин а атеисст до мозъка на костите мен ефреи не ме управляват чрез измислени религии за да ми точат парите.

22

Факт!

преди 6 години

До Виж тиИ какви мюсулмански страни има в региона.Едните са шиити другите сунити.Ясно е че сунитите и шиитите се мразят на страната на палестинците ще застанат Иран други шиити няма за Русия не е сигурно срещу Израел няма да тръгне.

21

Факт!

преди 6 години

До Виж тиИ какви мюсулмански страни има в региона.Едните са шиити другите сунити.Ясно е че сунитите и шиитите се мразят на страната на палестинците ще застанат Иран други шиити няма за Русия не е сигурно срещу Израел няма да тръгне.

fallback