Снимка: БТА

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио бе категоричен, че независимо от вчерашния атентат, предвиденият за неделя маратон в града ще се състои както е предвидено, но при засилени мерки за сигурност.

Още по темата
"Чужденците, загинали при нападението, завинаги ще бъдат нюйоркчани", добави Бил де Блазио, цитиран от БТА. Той определи нападението като постъпка на страхливец, насочена срещу невинни хора.

Кметът на Ню Йорк подчерта, че разследването едва започва, но силите на реда не разполагат с информация за конкретни нови заплахи за атентати в града.

Директорът на нюйоркската пожарна Даниъл Нигро съобщи официално, че шест от осемте жертви са чужденци, а двама са американци. Петима от загиналите са аржентинци, а шестият чужденец е белгийка.
 
Четирима от 12-те пострадали са в критично, но стабилно състояние. Състоянието на други петима е сериозно, а трима са били изписани от болницата, съобщи Нигро. Извършени са две ампутации на един от оцелелите. Други са със сериозни травми на главата, врата, гърба, гърдите и крайниците.

Според разследването атентатът в Ню Йорк е извършен от името на групировката "Ислямска държава" и е бил подготвян в продължение на няколко седмици, съобщи Джон Милър, заместник-началник на полицията в града. Раненият 29-годишен нападател Сайфуло Саипов е бил разпитан в болницата.

Сред предметите, открити на местопрестъплението, е имало бележка на арабски, в който се споменава "Ислямска държава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase