fallback

Американският президент Доналд Тръмп нарече урагана "Ирма", връхлетял западното крайбрежие на Флорида, "огромно чудовище" и обяви, че "много скоро" ще посети пострадалия от стихията щат, съобщи Ройтерс.

"Надявам се, че няма да има много хора по пътя на урагана. Ние се опитахме да предупредим всички и повечето са заминали", заяви Тръмп при завръщането си в Белия дом от президентската резиденция "Кемп Дейвид" в щата Мериленд, където прекара уикенда.

Oще по темата

Той обяви цялата територия на Флорида за зона на най-голямо природно бедствие, по предложение на губернатора на щата Рик Скот.

Това решение позволява незабавно изпращане на федерални средства в помощ на пострадалите от урагана Ирма и заплащане на извънредния труд на държавните служители.

В резултат на стихията над 3 милиона потребители във Флорида са останали без електричество, по данни на местните електроенергийни оператори.

Ураганът предизвика приливни вълни с височина 2,1 метра по крайбрежието на курортния град Нейпълс, съобщи Националният център по ураганите. По негови данни, покачването на водата е станало бързо и равнището от над два метра било достигнато за 90 минути.

В последните часове "Ирма" отслабна до втора категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, с ветрове от 175 км/ч, съобщи американският Национален център по ураганите.

Днес следобед се очаква да премине по-навътре по сушата, към северната част на Флорида и югозападна Джорджия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

То за Тръмп и Мелания е "чудовище", ама той мълчи по въпроса.

15

Мишо

преди 6 години

Не не искаме, не можем да започнем война с Корея.

14

Българина

преди 6 години

Сащ се *** ха от вятър 60 м в секунда, такива в европа духат всеки ден без никой да се евакуира или да си напуска тухлената къща. Да посъроиш цяла държава от дървени къщи е меко казано смешно, тя и армията им е същата...

fallback