Снимка: архив Reuters
fallback

Скандал около бивш концлагер се разрази в САЩ. Американски конгресмен се извини за видеозапис, който заснел в някогашния нацистки концлагер Аушвиц-Биркенау на територията на съвременна Полша, въпреки изискването към посетителите да пазят мълчание.

Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Републиканецът Клей Хигинс, нов член на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ от щата Луизиана, публикува неколкоминутния материал, на който показва, например, мястото, откъдето е бил пускан газ. На записа 55-годишният Хигинс прави политически коментари, като на моменти видеото има музикален фон.

"Ето защо сигурността на нашата територия трябва да бъде засилена, а нашата армия - да бъде непобедима", казва, например, бившият шериф в газова камера. На излизане той прави извода, че "е трудно човек да напусне газовата камера и пещите без да почувства непоколебим ангажимент да защитава Съединените щати от злото, което съществува по света".

Ръководството на музея, в който е превърнат бившият концлагер, осъди поведението на Хигинс. Една газова камера "не е сцена", написа то в Туитър.

След два дни полемика Хигинс, който е известен с острия си език срещу престъпните банди и радикализираните мюсюлмани, премахна видеото от уважение към онези, на които може да е причинил болка. В комюнике той поднесе "своите искрени извинения".

Центърът "Ане Франк" в САЩ обаче не прие тези извинения. Той отбеляза, че Хигинс се представя като приятел на Израел, но не е споменал евреите или Холокоста в своя видеоматериал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

ado

преди 6 години

Пътя към ада е покрит сдобри намерения. Ако убиват американци е престъпление , ако амерканци убиват други хоре е "защита на националните интреси" независимо от повода. Ако някой чужденец стреля в САЩ е тероризъм. Когато американци стрелят в друга страна е геройство.

13

Анонимен

преди 6 години

Горяли били труповете на милиони отровени с газ.С какво са ги горял и с магия ли? Немците са имали недостиг на гориво.Плюс не всеки труп изгаря на пепел и трябва да се натроши-справка в крематориума.Газта която е използвана е силно отровна и не само тези в лагера ами и всички други в околията щяха да се обгазят.

12

Нямакажа

преди 6 години

В следващия живот ти ще си там ***

fallback