Снимка: Flickr.com
fallback

Американско проучване разкрива силно смущаваща тенденция - оказва се, че между 80 и 90% от младежите в различна степен не съумяват да оценят достоверността на информацията, която използват.

Повечето от учениците от 4-и до 8-и клас не могат да отсеят статиите от рекламните публикации. Данните от проучване на университета в Станфорд посочват, че единствената рецепта за справяне с фалшивите новини е образованието.

"Ако децата са нашето бъдеще, то може да се окаже, че бъдещето ни е много зле информирано" - така започва статията, посветена на проучването.

Първите коментари на екипа, провел изследването, по повод резултатите са обобщени като "тревожни" и "мрачни". В проучването са участвали 7 800 респонденти от 12 щата, като става дума за ученици от среден и горен курс, както и за колежани. То е продължило повече от година, а резултатите са обобщени през ноември м.г.

Анализаторите били шокирани да установят високият процент сред младежите, които не съумяват да оценят достоверността на информацията, която използват.

Притеснително е, че част от децата, които не могат да отсеят статиите от рекламните публикации, схващат, че става дума за реклама, но въпреки това приемат данните за "чиста монета".

Единственото решение, според учените от Стандфорд, както и други участници в многобройни семинари и лекции по темата, за справяне с проблема е образованието.

Анализаторите са категорични, че обучението по медийна педагодика или новинарска грамотност трябва да бъде въведено задължително. Дългосрочната задача е да се изгради умението у младите читатели да разпознават качествените и достоверни четива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

АTAKICT

преди 7 години

ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА НАЍ--МНОГО ЛЪЖЕ НА10 МАРТ ИНФОРМИРА ЧЕ РАДЕВ Е ОДОБРИЛ СЕТА КАТО ЕДНОВРЕМЕННО ДАВА В ИНТЕРВЮ КАК РАДЕВ ОТРИЧА Е НА КОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ ДА ВЯРВАМЕ BTV---СЪЩО БНТ--КАТО ПАПАГАЛ ПОВТАРЯ ЛИ ПОВТАРЯ САМО ЕВРОКОМ ПОКАЗВА ИСТИНСКАТА ИНФОРМАЦИЯ БЕЗ ФАЛШИФИЦИРАНЕ

10

Анонимен

преди 7 години

Дълго и пордължително интензивно облъчване със русофилистична и социалистическа пропаганда. Понякога отнесени от вихъра западни тенденции. Пълен буламач с чуждопоклонничествол

9

и тука е така

преди 7 години

Тука трябва да се започне от средното поколение. Пенсионерите вече е ясно че няма време, но средното поколение възпитава деца!

fallback